Amade Lászlót ünneplik ezen a héten Bősön

Ma délelőtt vette kezdetét az Amade László Napok rendezvénysorozata Bősön a költőről elnevezett alapiskolában. Az ünnepélyes megnyitón köszöntötték a vendégeket, a környező falvak iskoláinak képviselőit, illetve a szakelőadókat.

Amade Lászlót ünneplik ezen a héten Bősön
enes Iván polgármester ajándékot ad át Fekete Irénnek (Fotók: a szerző) - További felvételekért kattints!

Az iskola gyermekénekkarának rövid műsorával vette kezdetét az ünnepélyes megnyitó, majd az intézmény igazgatónője, Sebő Renáta tartotta meg ünnepi beszédét. „Nem véletlen az időpontja a háromnapos rendezvényünknek, hiszen 1703. március 12-én született iskolánk névadója, Amade László magyar költő, a rokokó dallamok megteremtője” — mondta az igazgatónő. Hozzátette, hogy pedagógusként, iskolavezetőként tisztában van azzal, hogy az ő és a tanárok kezében van a fiatalok nevelése. „Nagyon fontos az, hogyan dolgozunk, milyen munkát végzünk, mit teljesítünk. A jelenkor elvárja tőlünk, hogy pedagógusként állandó szakmai képzéseken vegyünk részt, hogy módszereinken változtassunk, tehát meg kell változni a pedagógiának, a pedagógus munkájának és személyének is. Úgy gondolom, hogy erre nagyon jó alkalom a mai szakmai nap” — húzta alá Sebő Renáta.

Az eseményen részt vett Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, aki beszédében kiemelte, az idei rendezvénysorozat nagyon jól megválasztotta szakmai napja témáját, hiszen a korai fejlesztés, a tehetséggondozás, a vizuális nevelés és a kreatív iskola témaköre az utóbbi időben az érdeklődés előterébe került. „Sok gyereknek, és ezt tudjuk mi is, pedagógusok, hogy a lelkét kell egy kicsit jobban és speciálisabban ápolni ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabban, szorongások és gátlások nélkül tudjon élni” — hangsúlyozta a szervezet vezetője.

Amade László emlékművének megkoszorúzása

A megnyitó végén Horváth Renáta, az iskola igazgatóhelyettese prezentációjában mutatta be az iskola névadóját, akinek a nevét 16 évvel ezelőtt vette fel az intézmény. Hangsúlyozta, a Bősön született Amade Lászlóra méltán lehet büszke a tanintézmény. Az első napon a tanárok számára hangzottak el szakmai előadások, míg a következő két napban inkább a tanulóknak kedveznek a programok. Pénteken, a rendezvény zárásaként pedig az 1848/49-es szabadságharc hőseiről is megemlékeznek.

(alsa)