Amelyik országban 80 százalékos a átoltottság, ott kisebb fenyegetést jelent a járvány

2021. augusztus 27. - 16:35 | Külföld

Dániában hivatalosan már nem tekintik a "társadalmat fenyegető járványnak" a koronavírus terjedését a beadott védőoltások rekordot döntően magas - 80 százalékos - aránya miatt - közölte Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter pénteken.

Amelyik országban 80 százalékos a átoltottság, ott  kisebb fenyegetést jelent a járvány
Fotó: TASR - illusztráció

"A járványt ellenőrzés alá vontuk. Rekordmagas átoltottsági adataink vannak, ezért szeptember 10-től feloldhatunk néhány járványellenes korlátozást" - jelentette be a tárcavezető.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy fokozatosan és részlegesen kivezetik a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos követelményeket olyan nagyszabású rendezvények és nyilvános helyszínek esetén, mint a koncertek és az éjszakai szórakozóhelyek.

Dánia július 1-jén vezette be a digitális "koronavírus-útlevelet", amelyet bizonyos esetekben kérésre fel kellett mutatni.

"Jóllehet, előkelő helyen állunk, még nem hagytuk teljesen magunk mögött a járványt. A koppenhágai kormány nem fog habozni, hogy ismét gyorsan reagáljon, ha a járvány újra fenyegetni kezdi a dán társadalmat" - tette hozzá.

Magnus Heunicke csütörtökön jelentette be, hogy Dániában a 12 év feletti lakosok 80 százalékát már beoltották, ez a világon a koronavírus elleni egyik legmagasabb átoltottsági ráta. Az országban a védőoltás felvétele önkéntes, és elérhető a 12 év felettiek számára.


(MTI)

Címkék: oltás, Dánia