Amennyiben több mint 1900 orvos benyújtja felmondását, csökkenni fog az egészségügyi ellátás minősége

2022. szeptember 30. - 12:10 | Belföld

Amennyiben több mint 1900 orvos benyújtja felmondását, csökkenni fog az egészségügyi ellátás minősége. A várakozási idő hosszabb, a betegre fordított idő pedig rövidebb lenne. Ezt Martin Vlachynský, az INESS elemzője nyilatkozta a TASR-nek. Az Orvos Szakszervezet (LOZ) bejelentette, hogy legalább 1948 orvos fog felmondani.

Amennyiben több mint 1900 orvos benyújtja felmondását, csökkenni fog az egészségügyi ellátás minősége
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

Vlachynský rámutatott, hogy a felmondások a tárgyalási stratégia részei. Szerinte a lemondások valós száma alacsonyabb lesz. „A pályaváltás rengeteg költséggel jár – költözéssel, bürokráciával, új ügyfelekkel, új csapattal” – összegezte.

Szerinte azonban nem lehet alábecsülni a helyzetet. „Nagy az érdeklődés a külföldi orvosok iránt, így a könnyen megközelíthető Csehországban is. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy sok orvos nyugdíjas korú, és számukra alternatíva a nyugdíj” – mutatott rá.

Az Orvos Szakszervezet (LOZ) csütörtökön (szeptember 29-én) arról számolt be, hogy legalább 1948 orvos mond fel, és ez a szám folyamatosan emelkedik. Peter Visolajský szakszervezeti vezető szerint az orvosoknak nincs más lehetőségük. A LOZ kijelentette, hogy továbbra is kész konstruktívan tárgyalni. Az orvosszakszervezeti képviselők már rég bejelentették a felmondásukat, ami annak a jele, hogy nem értenek egyet a jelenlegi rendszerrel.

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök felszólította az orvosokat, hogy legyenek felelősségteljesek, és azt kéri, gondolják át a felmondásukat. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (az OĽaNO jelöltje) találkozókat jelentett be kórházigazgatókkal és szakszervezeti tagokkal. A minisztérium kijelentette, hogy nyitott teljesíteni a szakszervezeti képviselők kérését, hogy írjanak alá egy memorandumot az egészségügy helyzetének megoldását célzó tervről.

TASR