Amerika szövetségeseit támadhatták meg Szíriában az oroszok

2017. szeptember 16. - 15:59 | Külföld

Azzal vádolta meg a damaszkuszi rendszerrel szövetséges Oroszországot az Egyesült Államok által támogatott egyik szíriai lázadócsoport, hogy az orosz légierő az állásait támadta az ország keleti részében.

Amerika szövetségeseit támadhatták meg Szíriában az oroszok
Illusztráció

Ez volt az első alkalom, hogy a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű lázadószervezet azt közölte: orosz légitámadások célpontja volt. Korábban a szíriai kormányerőket vádolta azzal, hogy az állásait bombázták Rakka tartományban.

Szombaton az orosz és a szíriai légierő az SDF állásait bombázta, Deir-ez-Zór kormányzóságban. Ez az utolsó, még az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kezén lévő szíriai tartomány, ahol a damaszkuszi rendszer és az Egyesült Államok támogatta SDF egyaránt a dzsihadisták kiűzésére indítanak támadásokat.

Az orosz légierő által támogatott szíriai kormányerők támadása az azonos nevű tartomány, Deir-ez-Zór elfoglalására összpontosít. Az amerikai légierő támogatta, arab és kurd fegyvereseket tömörítő Szíriai Demokratikus Erők a tartomány keleti részéből akarják kiszorítani a dzsihadistákat.

Az SDF közleménye szerint az orosz és a szíriai légierő Deir-ez-Zór iparnegyedében lévő állásukra támadt, hat harcosuk megsérült.

"Miközben erőink jelentős győzelmeket érnek el az IÁ ellen, egyesek meg akarják akadályozni csapataink előrenyomulását" - áll az SDF közleményében. Deir-ez-zóri offenzívája bejelentésekor az SDF közölte, hogy egyáltalán nem egyeztet Damaszkusszal. A nemzetközi szövetség szerint azonban létezik egy bizonyos "konflikusmegelőző vonal", hogy elejét vegyék bármilyen incidensnek a szíriai légtérben a háborúban részt vevő számos fél között.

A 2011 márciusában békés tüntetésekkel kezdődött, majd polgárháborúba torkollott konfliktusnak már több mint 300 ezer halottja van, és több millióan menekültek el otthonukból.

(MTI)

Címkék: szíriai válság