Amerikában megszavazták az új, Szíria-ellenes szankciókat

2016. november 16. - 07:38 | Külföld

Az amerikai képviselőház megszavazta kedd este a Szíria-ellenes új szankciókat, és 419:1 arányban jóváhagyta az Irán elleniek meghosszabbítását. 

Amerikában megszavazták az új, Szíria-ellenes szankciókat
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Az egy ellenszavazattal meghozott döntés értelmében az Egyesült Államok további tíz évvel meghosszabbítja az iráni büntetőintézkedéseket rögzítő törvény (ISA) hatályát. A törvényt 1996-ban hozták meg, és azóta tízévenként megújítják, illetve meghosszabbítják az érvényességét, amely ezúttal decemberben járt volna le.

A szankciók az energetikai és a védelmi iparra, valamint a bankszektorra vonatkoznak. Céljuk: megakadályozni hogy Irán atomfegyvert fejlesszen ki. Ennek értelmében a törvény amerikai és nem-amerikai vállalatokat egyaránt sújthat, ha az említett területeken Iránnal gazdasági-üzleti kapcsolatokat ápolnak.

A képviselőház ezzel egyidejűleg Szíria elleni új szankciókról is szavazott, amelyeket foganatosítanak bárki vagy bármely ország ellen - beleértve Oroszországot és Iránt is -, aki vagy amely pénzügyi, dologi vagy technológiai segítséget nyújt a damaszkuszi kormánynak.

A képviselők célja: "megállítani a szíriai nép lemészárlását".

Az Obama-kormányzat szerette volna későbbre halasztani a szavazást, noha az elnök nem mondott olyat, hogy megvétózná a törvényhozók döntését. Az első kommentárok szerint a két törvénnyel a képviselőház "üzenni" akart: továbbra is igen szigorú megközelítést részesít előnyben az Iránnal és Szíriával kapcsolatos politikában, még abban az esetben is, ha a Fehér Háznak megvannak a maga eszközei a szuverén iráni és szíriai politika alakításához.

Ugyan az Egyesült Államok tavaly - az Irán és a nagyhatalmak között megkötött atomalku keretében - beleegyezett, hogy Iránt érintő bizonyos szankciókat esetleg feloldjanak, de mind republikánus, mind demokrata párti kongresszusi politikusok amellett érveltek, hogy ezzel együtt is szükséges meghosszabbítani a szankciókat rögzítő törvény hatályát. Így ugyanis megvan a mód Irán "megbüntetésére", ha visszatáncolna a megállapodásban foglaltak betartásától.

A törvény meghosszabbítása ezúttal nem jár együtt a benne foglaltak módosításával.

Donald Trump megválasztott elnök a kampányában azt ígérte, hogy felmondja az iráni atomalkut, sőt azt mondta, egyik első dolga ez lesz, de megválasztása óta finomított álláspontján: a megállapodás egyes pontjait tárgyaltatná újra.

(MTI)