Amerikában őrizetbe vették Peru exelnökét

Kiadatási őrizetbe vették a hazájában korrupcióval vádolt Alejandro Toledo volt perui államfőt az Egyesült Államokban kedden - közölte a latin-amerikai ország ügyészsége Twitter-oldalán.

Amerikában őrizetbe vették Peru exelnökét
Toledo (j) Lula da Silva brazil elnökkel (wikipédia)

A vádhatóság szerint mindez Peru kiadatási kérelmére történt. A 2001 és 2006 között hivatalban volt Alejandro Toledo ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki. Azzal vádolják, hogy több millió dollár kenőpénzt fogadott el az Odebrecht brazil építőipari óriástól. A volt elnöknek állítólag 20 millió dollárt ígértek arra az esetre, ha a cég elnyer egy autópálya-építési pályázatot.

Toledót szökevénynek tekintik Peruban, mert nem tett eleget a helyi bíróságok döntésének, hogy az ellene folyó vizsgálat idejére őrizetbe kell maradnia. A volt elnök tagadta, hogy törvénybe ütköző cselekedetet követett volna el.

Az Odebrecht korrupciós ügyletsorozata kiterjedt Latin-Amerika szinte egészére. A vállalat 2016-ban elismerte, hogy összesen 788 millió dollár kenőpénzt fizetett ki 12 országban, köztük tíz latin-amerikai országban építési beruházások elnyerése érdekében.

MTI