Amerikai diplomaták egyeztettek a tálibokkal terrorügyben

2021. október 10. - 11:05 | Külföld

Egyebek között terrorelhárítási és humanitárius kérdésekről egyeztettek amerikai diplomaták az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok képviselőivel szombaton a katari fővárosban, Dohában.

Amerikai diplomaták egyeztettek a tálibokkal terrorügyben
Illusztráció

Az afgán küldöttséget vezető Amir Hán Muttaki, a tálib vezetés külügyminisztere a megbeszélésen kijelentette, hogy Afganisztán új vezetésének meggyengítése instabilitással járna, s ez nem szolgálná a nemzetközi közösség érdekeit.

Muttaki az afgán Bahtar hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy a tálib delegáció az amerikai féltől az afgán központi bank zárolt valuta-tartalékainak feloldását kérte.

A tálib hatalomátvételt követően az Egyesült Államok befagyasztotta a hozzávetőleg kilencmilliárd dollárra tehető vagyont, aminek következtében drasztikus devizahiány jelentkezett, s elszabadult az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok ára a dél-ázsiai országban.

A tálib diplomácia vezetője egyben közölte, hogy humanitárius segélyt is kértek Afganisztán számára. Mint mondta, az amerikai delegáció közölte, hogy az Egyesült Államok fontolóra fogja venni a segítségnyújtást.

A koronavírus-járványról szólva Muttaki közölte, hogy az amerikai fél támogatást ígért az afgán oltási kampány számára. Washington még júliusban hárommillió adag Johnson & Johnson vakcinát ajánlott fel.

Muttaki szerint a két küldöttség megvitatta, miként lehet új fejezetet nyitni a két ország között Afganisztán két évtizeden át történt megszállását követően.

A tálibok külügyminisztere hozzátette, hogy az afgán küldöttség a napokban európai tisztségviselőkkel is találkozik majd.

Hírügynökségek felhívták a figyelmet, hogy az amerikai csapatkivonás óta ez az első átfogó megbeszélés a felek között.

Amerikai tisztségviselők szerint a kétnapos dohai tárgyalások egyik kiemelt napirendi pontja az lesz, miként lehet elejét venni annak, hogy a tálibok uralta Afganisztán ismét a terrorizmus melegágya legyen. Szintén terítékre kerül majd az Afganisztánban rekedt amerikai állampolgárok biztonságos hazaszállítása is.

Szuhail Sahín tálib szóvivő az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva a megbeszélések kezdete előtt ugyanakkor kizárta az egyre aktívabbá váló Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni együttműködés lehetőségét az Egyesült Államokkal. "Egyedül is megbirkózunk az Iszlám Állammal" - hangoztatta Sahín.

Az Iszlám Állam fegyveresei az utóbbi időben fokozták támadásaikat a rivális tálibokkal szemben. Pénteken például egy 46 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet követtek el az észak-afganisztáni Kunduz egyik síita mecsetében.

(MTI)

Címkék: tálibok, Afganisztán