Amerikai elnökválasztás - Felgyújtottak egy szavazóurnát Bostonban, az FBI vizsgálódik

2020. október 26. - 10:58 | Külföld

Felgyújtottak egy szavazóurnát a november 3-i amerikai választások közeledtével Bostonban, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított az ügyben.

Amerikai elnökválasztás - Felgyújtottak egy szavazóurnát Bostonban, az FBI vizsgálódik
Fotó: Courtesy of Boston Police Department/AP

Választási tisztségviselők vasárnapi tájékoztatása szerint szándékos támadás történt. A bostoni könyvtárban található urna 122 szavazatot tartalmazott, közülük 35 megégett. A tüzet gyorsan eloltották.

Marty Walsh bostoni polgármester "a demokrácia szégyenének, a polgári kötelességüket teljesítő szavazókkal szembeni tiszteletlenségnek és bűncselekménynek" nevezte az incidenst.

A helyi rendőrség jelezte: gyújtogatás miatt vizsgálatot indítottak, és felfigyeltek egy személyre, aki a tűz időpontjában az urna közelében tartózkodott. A hatóságok nyilvánosságra hozták az illető képét, és arra kérték a helyieket, hogy segítsenek beazonosítani őt.

Fotó: Courtesy of Boston Police Department/AP

A nyomozásba az FBI is bekapcsolódott. Az FBI aláhúzta: elsődleges fontosságúnak tartja a massachusettsi választás integritásának biztosítását, és ha kell, könyörtelenül betartatja a szövetségi választási törvényeket.

Azok az állampolgárok, akiknek voksa károsodott, személyesen vagy levélben újra leadhatják szavazatukat - mondták el tisztségviselők.

A korai szavazás múlt szombaton kezdődött Massachusetts államban, és eddig több mint kétmillióan adták le voksukat személyesen vagy levélben az államban.

Az amerikai választások közeledtével már mintegy 54,2 millió amerikai állampolgár - köztük Donald Trump elnök - élt a korai szavazás biztosította lehetőséggel. Szakértők szerint az eddigi magas részvételi arány a nagy érdeklődés jele. Emellett sokan azért adták le korábban szavazatukat, mert a koronavírus-járványtól tartva szeretnék elkerülni a tömött szavazóhelyiségeket november 3-án. A koronavírus eddig több mint 224 ezer ember életét követelte az Egyesült Államokban. A járvány miatt több államban kiterjesztették a korai szavazás és a levélszavazás lehetőségét.

(MTI)