Amerikai katonai gépek fognak röpködni a fejünk fölött

2016. április 7. - 12:54 | Belföld

Engedélyt kaptak az Egyesült Államok hadseregének Hercules C-130 típusú katonai repülőgépei, hogy május elejéig a Szlovák Köztársaság légterében (is) gyakorlatozzanak - jelentette a védelmi minisztérium.

Amerikai katonai gépek fognak röpködni a fejünk fölött
Hercules C-130

Az SNS-es jelölt vezetése alatt álló tárca tájékoztatása szerint egy régóta tervezett és koordinált együttműködésről van szó, szövetségesünknek engedélyezzük a gyakorlatozást.

"A kollektív biztonság kulcsfontosságó Közép-Európa számára. Az tevékenységek összehangolása és a terepismeret elősegíti a szövetséges erők hatékony bevetését - amennyiben krízisszituáció adódik. A hasonló gyakorlatozás teljesen szokványos, legyen szó a mi, vagy többi NATO-tagállam légteréről" - közölte a védelmi minisztérium államtitkára, Ivan Máčovský.

A Hercules C-130 típusú amerikai gépek engedélyt kaptak az alacsony magasságban történő repülésre, hasonló gyakorlatokra a közelmúltban már többször is sor került.

A hadgyakorlatokra főként Észak- és Közép-Szlovákiában kerül sor. A védelmi minisztérium biztosítja a lakosságot, hogy az amerikai gépek repülése mindig előre bejelentett lesz, a hadsereg pedig folyamatosan felügyeli a megszabott feltételek betartását.

(tasr/para)