Amerikai külügyminiszter: "Kijev dönt arról, hogy mikor és miről akar tárgyalni Moszkvával"

2022. november 13. - 09:10 | Külföld

Ukrajna dönt arról, hogy mikor és miről akar tárgyalni Oroszországgal - hangsúlyozta Antony Blinken amerikai külügyminiszter, miután találkozott Dmitro Kulebával, az ukrán diplomácia vezetőjével Phnompenben szombaton.

Amerikai külügyminiszter: "Kijev dönt arról, hogy mikor és miről akar tárgyalni Moszkvával"
Fotó: AP/TASR

Blinken egyúttal jelezte: a tél közeledtével az Egyesült Államok töretlenül kész segíteni Ukrajnát azoknak a károknak a mérséklésében, amelyeket a kritikus infrastruktúra szenvedett el az orosz támadásokban. Ez azt is jelenti, hogy Washington hajlandó felgyorsítani az országba irányuló humanitárius segélyek szállítását.

A szombati találkozón az amerikai és az ukrán külügyminiszter egyúttal a gabonaszállítási megállapodás meghosszabbításának fontosságát hangoztatta. Az egyezmény jövő szombaton jár le.

Az ENSZ szerint tízmillió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak Ukrajnából a júliusban kötött megállapodásnak köszönhetően, ami eddig segített elkerülni a globális élelmezési válságot.

Oroszország szombaton rámutatott: egyelőre nem sikerült megegyezni a szerződés meghosszabbításáról. Moszkva azt kifogásolta, hogy a megállapodásban foglaltakkal ellentétben nem tudja eljuttatni saját élelmiszerét és műtrágyáját a világpiacra.

(MTI)