Amerikai orvosok szerint "valószínű kapcsolat" van a Pfizer és a Moderna oltások, valamint egy ritka szívbetegség között

2021. június 23. - 21:54 | Tech

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) tanácsadó orvoscsoportjának szerdán közzétett beszámolója szerint "valószínű kapcsolat" van a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek körében tapasztalható ritka szívgyulladás, valamint a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus-vakcinával végrehajtott oltások között.

Amerikai orvosok szerint "valószínű kapcsolat" van a Pfizer és a Moderna oltások, valamint egy ritka szívbetegség között
-illusztráció- (Fotó: AP)

A koronavírus elleni védőoltások biztonságáért felelős (VaST) orvosi munkacsoport jelentése szerint az mRNS alapú oltással a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek körében végrehajtott vakcináció különösen megnöveli a szívizomgyulladás (myocarditis) vagy szívburokgyulladás (pericarditis) kockázatát a második oltást követően, illetve a férfiak körében általában.

A CDC egy másik jelentésében arról számolt be, hogy a szívgyulladástól szenvedő betegek az oltást követően általában meggyógyulnak, tüneteik megszűnnek, és jól vannak.

Az oltási gyakorlatokért felelős tanácsadó bizottság (ACIP) szerdán ülésezik, hogy megvizsgálja a szívbetegség és az mRNS alapú oltások közötti lehetséges kapcsolatot. A VaST az ACIP egyik orvosi munkacsoportja.

Az izraeli egészségügyi minisztérium június első felében arról számolt be, hogy lehetséges kapcsolatot talált a szívgyulladások és a Pfizer oltása között, ennek ellenére a jóval fertőzőbb delta variánstól való félelem miatt Izrael arra biztatta 12-15 év közötti lakosait, hogy oltassák be magukat.

A CDC már hónapok óta vizsgálja az elsősorban fiatal férfiak körében előforduló szívgyulladásos eseteket. A hatóság júniusban hangsúlyozta, hogy még mindig elemzik a tünetek okozta kockázatokat, és nem tudta megerősíteni az oksági kapcsolatot az oltások és a szívbetegség között. A CDC ugyanakkor aláhúzta, hogy a vártnál magasabb számú fiatalembernél lépett fel szívgyulladás a második, mRNS alapú védőoltást követően, és ezen esetek több mint fele 12 és 24 év közötti férfiak között fordult elő.

Az ACIP ülésének napirendje szerint a bizottság összehasonlítja és megtárgyalja az mRNS alapú oltások előnyeit és a szívbetegség lehetséges kockázatait a serdülő kamaszokra és fiatal felnőttekre nézve.

A Pfizer cég, amelynek vakcináját hivatalosan is engedélyezték a 12 év feletti amerikaiak oltására, korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt az általánosan elvárhatónál magasabb arányú szívgyulladást a Pfizer/BioNTech védőoltás felhasználását követően.

A Moderna vállalat korábbi tájékoztatása szerint nem talált oksági összefüggést a szívgyulladásos esetek és a Moderna oltásának használata között.

A CDC hétfői adatai szerint eddig több mint 138 millió amerikait már kétszer beoltottak a két, mRNS alapú oltás egyikével.

(MTI)