Ami az USA-val kötött megállapodást illeti, nagy ellentétek vannak Fico és Korčok között

2022. január 16. - 15:02 | Belföld

Robert Fico (Smer-SD) volt miniszterelnök azt állítja, hogy az USA-val kötött védelmi megállapodás a szlovák légteret átruházza a külföldi fegyveres erőkre, lehetővé teszi az amerikai fegyveres erők belépését Szlovákiába, és közelebb hozza az USA-t az orosz határhoz.

Ami az USA-val kötött megállapodást illeti, nagy ellentétek vannak Fico és Korčok között
Ivan Korčok (TASR)

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter cáfolja ezt. Kijelentette, hogy e megállapodás alapján egyetlen külföldi állam katonája sem léphet be a Szlovákia területére a parlament határozata nélkül.

Fico és Korčok az RTVS O 5 minút 12 című vasárnapi műsorában beszélt a szerződésről.

„A megállapodás, amelyet a kormány jóváhagyott, nem politikai nyilatkozat” – mondta Fico, hozzátéve, hogy garantálja az Egyesült Államok teljes ellenőrzését a Szlovák Köztársaság légtere felett.

Előnytelennek és feleslegesnek nevezte a szerződést.

Azt állítja, hogy hiányzik belőle a kölcsönösség, beavatkozik Szlovákia szuverenitásába, és része a geopolitikai küzdelemnek.

Megismételte, hogy az Egyesült Államok fegyveres erői rendelkezésére bocsátják repülőtereinket, akik saját céljaikra használhatják azokat.

Fico szerint a kormány teljes mértékben tiszteletben tartotta az USA javaslatát. Az egyetlen megoldást abban látja, hogy a szerződést a parlament elutasítja, és újratárgyalja.

„Ön mindennel félrevezet, amit mond”

– válaszolta Korčok. Kijelentette, hogy e megállapodás alapján „a Szlovák Köztársaság területére senki sem teszi be a lábát", és a megállapodás nem korlátozza a parlament azon jogkörét, hogy döntsön a külföldi katonák szlovákiai tartózkodásáról.

Hangsúlyozta, hogy a szerződés a Szlovák Köztársaság alkotmányának megfelelő eljáráson ment keresztül. Megjegyezte, hogy a szlovák politikai élet nagy része hosszú ideje negatívan áll az USA-hoz, és az ellenzék csak azt veszi ki a szerződésből, ami neki megfelel.

„Megijeszti a szlovákokat. Ez nem szól semmi másról, csak arról, hogyan állíthatná be az USA-t agresszornak“

– tette hozzá.

Megjegyezte: az Igazságügyi Minisztérium és a Kormány Törvényhozó Tanácsa is véleményezte a szerződést, és nem talált alkotmányellenességet.

(čas.sk)