Ami biztos, hogy Dunaszerdahely több mint 20 millió eurót költhet el jövőre

Elfogadta az önkormányzat Dunaszerdahely város 2019-es költségvetését, ez az összeg azonban egyelőre nem tartalmaz számos beruházást. Az idei tervezetben például a tőkekiadások 8 millió euróval magasabbak, míg a jövő éviben egyelőre kb. 300 ezer eurós tétel szerepel itt.

Ami biztos, hogy Dunaszerdahely több mint 20 millió eurót költhet el jövőre
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Hájos Zoltán polgármester több indokot is felsorolt, miért tartja szükségesnek elfogadni a költségvetést még az idén. Ha ugyanis ez nem történne meg, ideiglenes költségvetéssel indítaná a jövő évet a város, és a civil szervezeteknek az év elején gyakorlatilag nem volna módjuk városi támogatáshoz jutni.

„A választások után nincs sok ideje az új testületnek, azonban a szakbizottságoknak volt módjuk megismerkedni a javaslattal... Ismerjük a sarokszámokat, a bevételi és kiadási oldalt is, így azt javasolnám tegyünk pontot ezek végére” – szögezte le.

Nem épp szokványos módja ez a költségvetés elfogadásának, Hájos szerint ugyanakkor a mostanáig be nem tervezett beruházásokat a képviselő-testület februári ülésén hagyhatják jóvá, míg a 2018-as év várható többletét az azt követő ülésen, amikor a zárszámadást tárgyalják.

A költségvetés jelen pillanatban – ami tehát még távol sem a végleges – több mint 600 ezer eurós többlettel számol.  A teljes bevétele 20,843 millió eurót tesz ki, aminek legnagyobb része, 20,758 millió euró folyó bevétel. A kiadási oldalon 20,176 millió euróval számolnak jelen pillanatban összesen, ebből 19,285 millió euró a folyó kiadás.

A költségvetés legnagyobb tétele a bevételi oldalon az állam által a jövedelemadó visszatérített 70%-a, ez tétel a költségvetésben a prognózisok hiánya miatt jelenleg az idei szinten van, 8,37 millió eurót tesz ki, de várhatóan ennél jóval magasabb lesz.

115 ezer euróval több bevétellel (2,035 millió euró) számol a város az ingatlanadóból, lévén hogy jövőre ezt az önkormányzat 6%-kal emeli meg (Ollétejedet kivéve az egész városban) annak ellenére, hogy nagy költségvetési többlettel számol. (Ezzel a témával még foglalkozunk egy külön cikkben...)

Hodosy Szabolcs (MKP), a pénzügyi bizottság elnöke

A hulladéktörvényre hivatkozva a város emeli jövőre a szemétdíjat is, mégpedig tíz százalékkal, e téren éves szinten 100 ezer eurós többletbevétellel számolnak. Ugyancsak emelkedik a szállásadói illeték, az indoklás szerint azért, mert a termálfürdő fejlesztései kapcsán az idegenforgalom fellendült a városban, és az illetéket a környező idegenforgalmi központok szintjére szeretnék emelni.

A kiadási oldalon 102 ezer euróval nő a városháza működtetésére fordítandó összeg, mégpedig a közigazgatásban dolgozók 6%-os béremelésének és a minimálbéremelés következtében Ugyancsak számolnak azzal, hogy januártól 10%-kal emelkedik az oktatásügyben dolgozók, pedagógusok és iskolai alkalmazottak fizetése.

A gondozói szolgálat terén 5 újabb gondozó felvételével számol a város. Ez a költségvetés egyik legfőbb prioritása, 117 ezer euróval többet fordítanak a gondozószolgálatra.

60 ezer euróra nő az amatőr kulturális csoportok, 55 ezerre az egyéb sportegysületek, 100 ezer euróra pedig a pályázati kiírás nélkül szétosztható dotációk összege.

A Gastro DS költségvetését illetően egyelőre 30 ezer eurónyi kiadással számolnak ételkiadók kialakítására.

A kiadások között 25 ezer euróval többet (165 ezer) terveznek az utak takarítására, és 40 ezerrel magasabb összeget (440 ezer) a zöldövezetek karbantartására. Ez utóbbi összeget egyrészt a „nemzetgazdasági bérek” emelkedésével, másrészt a karbantartandó dunaszerdahelyi zöldövezetek kiterjedésének növekedésével magyarázzák.

Ugyancsak létszámbővítés várható jövőre a városi rendőrségnél, 2 rendőrrel lesz több, a városi rendőrség költségvetése pedig 58 ezer euróval emelkedik (554 ezerre).

Karaffa Attila (MKP) alpolgármester

A közvilágítás tekintetében most kezd látszani a modernizációba való beruházás, éves szinten 34 ezer euróval kevesebb kiadással számol a város (összesen 258 ezer euró).

167 ezer euróra növekszik a hóeltakarításra tervezett pénzösszeg, ami 67 ezer eurós növekedés a 2018-as tervezethez képest, és tulajdonképpen az indokolja, hogy a törvény szerint a városnak kell eltakarítania (papíron legalábbis) a havat a családi házak elől. Ez az összeg azonban még nyilvánvalóan változhat attól függően, mennyi lesz az a bizonyos hó.

Hát így nézne ki összefoglalva Dunaszerdahely csonka költségvetése, amit a képviselők mindegyike támogatott. Néhány részletével, mint fentebb is említettük, még foglalkozunk külön cikkben.

(SzT)