Ami eladja a könyvet is: a jó borító

2022. augusztus 13. - 12:00

Az emberek közel 80%-a borító alapján választ könyvet. Ugyan melyikünk ne járt volna már úgy, hogy “megvette” egy szép, nosztalgikus emlékeket ébresztő vagy frappáns tervezésű könyvborító? 

De milyen egy jó borító? Az esetek többségében a magára valamit is adó író tervezővel készítteti el a könyve ”ruháját”, hiszen sok múlik azon, milyen a külső. Például az, hogy megakad-e rajta a szeme a leendő vásárlónak, és hogy leveszi-e azt a polcról, hogy belenézzen. 

Ami eladja a könyvet is: a jó borító

A könyvborító alapelemei

A Mai-Könyv.hu szórakoztató irodalom kategóriájában krimik, thrillerek és más érdekfeszítő alkotások között találunk példákat jó borítóra és ellenkezőleg is. Hiszen napjainkban nemcsak a könyvesboltok polcain kell jól mutatnia a köteteknek, hanem a webáruházi képeken is. Ezért a borító alapvető elemein kívül ma már arra is figyelmet érdemes fordítani, hogy a weben mennyire figyelemfelkeltő a kép.

  • Az előlap a kiadvány első lapja, ami tartalmazza a szerző nevét, a címet, esetleg alcímet. Ha többkötetes a mű, akkor annak számát is megjeleníthetik itt. Az előlapon lehet rajz, grafika, fotó, esetleg montázs vagy festmény. Nagy a szerepe abban, hogy a vevő levegye a polcról a könyvet, vagy webáruházban rákattintson.

  • A hátlapon található a fülszöveg, az ajánlás, a kiadó logója, az ár és az ISBN szám, illetve vonalkód. Ha az előlap volt a csalogató, a hátlap a második esély arra, hogy elolvasva a fülszöveget, ajánlást, kedvet kapjon az olvasó a könyv kosárba helyezéséhez.

  • A gerincnek leginkább akkor van jelentősége, ha zsúfolt könyvesboltban keresgélünk. Csak a szerző neve és a cím fér el rajta, talán a kiadó logója, ha vastag. Nem igaz, hogy nem tudja eladni a könyvet, hiszen egy jó betűtípus vagy szín megragadja a figyelmet.

A könyv lehet kemény vagy puha fedeles, mindkettőnek megvan az előnye is, hátránya is, de akadnak lényegesebb szempontok ennél. Nézzünk körül a Mai-Könyv.hu webáruházában és lássuk, mik ezek!

A jó könyvborító megtervezésének legfontosabb szempontjai

A jó borító tervezésénél a következőket veszi figyelembe a szakember:

  • Milyen kategóriába sorolható a könyv? Szépirodalmi regény, krimi, triller, netán útikönyv?

  • Miről szól a szöveg?

  • Milyen az író stílusa?

  • Kinek szól a mű? Gyerekeknek, időseknek, nőknek vagy életmódváltóknak?

Az ellenállhatatlan borító titkai

Természetesen, a borítónak tükröznie kell a mű tartalmát, hangulatát is. Amikor könnyed nyári olvasmányra vágyunk, akkor a fedlapon is olyan képeket szeretnénk látni: tengert, hajót, kék eget. Ha családregényt vinnénk haza, akkor pedig jöhetnek a régi családi képek.

A betűtípusnak is jó igazodnia ehhez: a cím betűje a webáruházi képeken is jól olvasható legyen! A célközönség is számít, gyerekkönyvnél játékos, szépirodalmi alkotásoknál “komolyabb” betűtípus lesz sikeres.

A szín is nagy erővel bír, akár a bolt polcán, akár a webáruházban keresünk könyveket. Hiszen a vidám színekben pompázó borító könnyedséget sugall, míg a sötét színek komor belsőre utalnak.

(PR-cikk)