Ami a gáztartalékokat illeti, Szlovákia az egyik legjobb az EU-ban, és van még egy kiaknázatlan lehetőségünk is

2022. június 29. - 08:28 | Belföld

A szlovák disztribúciós hálózatokra csatlakozó gáztárolókban jelenleg nagyobb mennyiségű gáz van, mint az éves fogyasztás fele.

Ami a gáztartalékokat illeti, Szlovákia az egyik legjobb az EU-ban, és van még egy kiaknázatlan lehetőségünk is
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Szlovákia Ausztriával együtt a legnagyobb mértékben előrekészletezett országok közé tartozik Közép-Európában, ami a gázt illeti. Időközben a Nafta vállalat újabb kérvényt nyújtott be, hogy engedélyezzék a kísérleti fúrásokat a Nagyszombat melletti földgázlelőhelyen. A környezetvédelmi miniszter és a képviselők olyan jogszabályok módosítását tervezik, amelyek felgyorsíthatják a hazai kitermelést – írja összefoglalójában a Denník E.

Az EU-tagállamok igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben feltölteni a gáztárolóikat az Északi Áramlat 1 leállása előtt, ezzel egyidőben pedig megállapodni helyettesítő beszállítókkal a lehető legnagyobb mennyiségről. A legnagyobb szlovák gázszolgáltató, az állami Szlovák Gázművek (SPP) jelenleg csak a megállapodás szerinti gázmennyiség felét kapja Oroszországtól.

A szlovák gazdasági minisztérium korábban bejelentette, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezeték leállása előtt annyi gázt szeretne tartalékolni, hogy az a következő tél egészére, azaz 2023 tavaszáig kitartson. Ez azonban nagyban függ majd attól, hogy mennyire lesz kemény a tél.

A földgáztartályok állapota az egyes országokban a éves fogyasztáshoz mérten:

Egyelőre főleg orosz gázt tartalékolunk a tartályokban, ha pedig Moszkva leállítaná a szállítást, Szlovákia a mostani mennyiséggel nagyobb korlátozások nélkül át tudná vészelni az előttünk álló téli időszakot. Van itt azonban egy csavar, a szlovák tárolókban lévő gáz ugyanis nem biztos, hogy teljes egészében Szlovákia tulajdona. Bármely cég, akár külföldi is tárolhat benne gázt, az állam azonban szükség esetén „blokkolhatja” ezt a mennyiséget a fogyasztók, különösen a háztartások, iskolák, kórházak és kisebb vállalkozások javára, amennyiben veszélyhelyzetre kerül sor a gázellátás miatt.

Kiaknázatlan lehetőség Nagyszombat mellett

A hazai földgázkitermelés jelenleg mindössze a szlovákiai fogyasztás egy százalékát fedi le. Ezt elsősorban az Erdőháton (Záhorie) és Kelet-Szlovákiában termelik ki, a mértéke azonban évről évre csökken. Akad azonban Nagyszombat mellett egy ígéretes lelőhely, amely által a Nafta szlovák vállalat szerint a tízszeresére nőhet a hazai kitermelés, először azonban feltáró fúrásokra van szükség.

Ezekkel a cég néhány évvel ezelőtt aktivisták nyomására leállt, most azonban, amikor minden egyes százalék számít, a gáz ára pedig egy éven belül az ötszörösére nőtt, a projektet újraélesztették.

A cég új kérelmet nyújtott be három kutatófúrás engedélyezésére. "Ha az engedélyezési folyamatok a jogszabályokban meghatározott határidők szerint zajlanak, két-három éven belül kitermelhető lenne a földgáz" - írja közleményében a Nafta.

A környezetvédelmi minisztérium egyelőre nem reagált a Denník E kérdésére azzal kapcsolatban, hogy mikor nyújtják be a jogszabály-módosítást, és ez miként érinti majd a Nagyszombat melletti gázkitermelést. A törvényre Ján Budaj környezetvédelmi miniszter már tavaly ígéretet tett.


(Denník E)