Ami késik nem múlik – Dupla szalagátvágással adták át a dunaszerdahelyi átkötőutakat!

2018. szeptember 20. - 16:47 | Régió

Ha lúd, legyen kövér. Az átkötőút egyik szakaszát már hónapok óta használják az autósok, a másikat az elmúlt hetekben adták át a forgalomnak. Csütörtökön két vágással sikerült a végére érni a történetnek, vagy legalábbis két epizódjának egyszerre.

Ami késik nem múlik – Dupla szalagátvágással adták át a dunaszerdahelyi átkötőutakat!
Hájos Zoltán és Jozef Viskupič (Fotók: Paraméter)

Az átkötőút első, A jelzésű szakaszát, mely a Galántai és a kürti út között húzódik, már az év elején tervezték átadni, ebből azonban augusztus közepe lett. A nyár elejétől ugyanakkor már eltávolították a behajtást tiltó táblákat, és sokan használatba is vették azt. Időközben elkezdték építeni a B szakaszt is, amely pedig a Galántai és a Kisudvarnoki út közt húzódik, amelyet az elmúlt napokban szintén átadtak a forgalomnak. A két útszakasz együtt mintegy 1400 méter hosszú.

„Ezek az utak együttműködésünk sikeréről tanúskodnak, mely együttműködés még az előző választási időszakban indult”

– üzente az utak hivatalos átadásán megjelenteknek Hájos Zoltán polgármester.

Az A jelzésű útszakasz finanszírozásában ugyanis három nagyobb helyi logisztikai cég is részt vett. A Metrans még 2008-ban jelezte a városnak, hogy a két évvel korábban megépített új termináljukkal megnövekedett és azóta is tovább növekvő teherforgalom okán hajlandóak hozzájárulni egy ilyen út kialakításához. 3,5 millió koronát, átszámolva kb. 116 ezer eurót ajánlottak fel egyszeri hozzájárulásként, az erről szóló szerződést azonban csak tavaly májusban írták alá.

Ugyanilyen céllal a város szerződést kötött a Cargo Partnerrel még 2011-ben, melyben a cég 99,5 ezer eurós (3 millió koronás) hozzájárulást vállalt. Mivel azonban a szerződés alapján 2014-ig kellett volna teljesíteni a benne vállaltakat, tehát az út megépítését, ezt áthidalandó tavaly áprilisban kötöttek hozzá egy kiegészítést.

A harmadik cég, mellyel hasonló szerződés született, a Deichmann-Logistik, mely 50 ezer eurót ajándékozott erre a célra. Ez esetben a cég korábbi vezetőjének halála miatt a szerződéskötést elhalasztották, és csak néhány hete, szeptember elején valósult meg.

Hájos Zoltán elmondta, hogy a beruházást a Nyugat-Szlovákiai Vízművek társaság kezdte, mely saját forrásból építette ki a vízközműhálózatot az utak alatt, ennek a beruházásnak az értéke meghaladta a 900 ezer eurót.

Az A szakasz 322 ezer, míg a B szakasz 485 ezer euróba került, mindkettő kivitelezője a dunaszerdahelyi utak építése és felújítása terén gyakorlatilag monopolhelyzetet élvező EKOM Plus társaság. Az A szakaszt 280 ezer eurós ajánlattal nyerte el, időközben felmerült technikai problémák miatt azonban még egy függeléket csatoltak a szerződéshez, mellyel 322 ezerre nőtt az útszakasz költségvetése.

Egy további érdekesség, amire Ravasz Marián (Híd) városi képviselő hívta fel a figyelmet a keddi önkormányzati ülésen, hogy ugyan az EKOM-mal kötött szerződésben foglaltak szerint a cég a használatbavételi engedély kiadásakor jogosult a kifizetésre, a pénzt már mintegy 4 hónappal korábban, áprilisban átutalták a számlájukra. Hájos Zoltán erre úgy reagált, hogy az út technikai átvétele már korábban megtörtént, míg a használatbavételi engedélyt csak azután lehetett kiadni, hogy a vízművek is befejezik a munkát az út környékén.

„Nem fogadhatom el a választ, mivel a szerződésben használatba vétel szerepel, és ezt az utat akkor még nem tudtuk használni, mikor már kifizették, márpedig nem kis tételről van szó” – vágott vissza Ravasz.

Az utat végül sikerült (végre) hivatalosan is átadni, s végeredményben ez hozzájárulhat a belváros részbeni tehermentesítéséhez, de csak azután, hogy a Tesco melletti rövidke útszakaszt is kibővítik.

Hájos közlése szerint emellett az utat hamarosan folytatják a Kisudvarnoki út és a Sport utca összekötésével, ami után a Galánta felől érkezők az üzleti negyed érintése nélkül juthatnak el az Észak lakótelepekre.

A polgármester az átadáson azt is elmondta, örülnének, ha az útszakaszok kezelése a jövőben Nagyszombat megye hatáskörébe kerülne át a várostól, és erre a megjelent megyeelnök, Jozef Viskupič ígéretet is tett.

A megyeelnök kifejtette, jó példája a két útszakasz megépítése annak, hogyan lehet bevonni a magántőkét olyan beruházásba, amely az önkormányzat és a lakosok javára is válik. Emlékeztetett arra is, hogy az R7-es épülésével megnövekvő forgalom miatt mélyebben is foglalkozni kell majd a jövőben a gyorsforgalmira való dunaszerdahelyi csatlakozásokkal. Hájos Zoltán szintén figyelmeztetett arra, hogy a Galánta felől érkező tranzitforgalom sűrűsödése miatt az érintett falvak aláírásgyűjtésbe kezdtek egy I. osztályú út megépítéséért a két járási központ között.

(SzT)