Amíg darabolom a hullát, hallgassatok egy kis zenét - újabb részletek szivárogtak ki a borzalmas gyilkosságról

2018. november 27. - 20:55 | Külföld

A szaúdi újságíró,  Dzsamál Hasogdzsi  meggyilkolásának  általa borzalmasnak nevezett részleteiről beszélt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Süddeutsche Zeitung című német lapnak adott, kedden megjelent interjújában.

Amíg darabolom a hullát, hallgassatok egy kis zenét - újabb részletek szivárogtak ki a borzalmas gyilkosságról
Fotó: Asma Ajroudi/Al Jazeera

"Hét perc alatt végeztek vele. Előre kitervelt gyilkosság volt" - húzta alá a török diplomáciai tárca vezetője. Mint mondta, meghallgatta a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán elkövetett gyilkosságról készült hangfelvételeket. "Hallani lehet, ahogy az igazságügyi orvosszakértő a többieket utasításokkal látja el, hogy hallgassanak zenét, miközben feldarabolja a holttestet. Érezni lehet, hogy élvezi az egészet" - mondta Cavusoglu.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg hazája isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. A konzulátus épületét és az időközben Szaúd-Arábiába hazautazott konzul rezidenciáját átvizsgáló török hatóságok szerint hang- és videofelvételek bizonyítják, hogy Hasogdzsit az épületben egy aznap érkezett 15 tagú szaúdi különítmény - soraiban egy igazságügyi orvosszakértővel - brutálisan meggyilkolta, feldarabolta, majd a földi maradványokkal még aznap visszautazott Szaúd-Arábiába. A holttest maradványai máig nem kerültek elő.

A külügyminiszter ugyanakkor nem fedte fel, hogy a török hatóságok miként jutottak a szaúdi konzulátusban elhangzottakról készült hangfelvételek birtokába. A török sajtóbán már korábban is megjelentek részletek a hangfelvételek tartalmáról.

A törökországi sajtó kormányhoz közeli része és a török hatóságok magukat megnevezni nem kívánó tagjai pedig továbbra is arra gyanakodnak, hogy az ügyben Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös érintett. Recep Tayyip Erdogan török elnök ismételten jelezte, hogy a legfelső szaúdi vezetésnek köze van a gyilkossághoz. A szaúdi ügyészség ezzel szemben leszögezte, hogy a trónörökösnek nincs köze az ügyhöz.

Hírügynökségek szerint a gyilkosság óta első alkalommal találkozhat Erdogan és Mohamed bin Szalmán a G20 csoport pénteken és szombaton Buenos Airesben tartandó csúcstalálkozóján. Cavusoglu ezzel összefüggésben az újságnak elmondta: nincs olyan ok, amely kizárna egy ilyen találkozót.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet kedden arra kérte Argentínát, hogy az alkotmányában szereplő, háborús bűnökre vonatkozó záradékkal élve indítson nyomozást Mohamed bin Szalmán ellen annak felderítésére, hogy volt-e bármilyen szerepe a Jemenben feltételezett emberiesség elleni bűntettekben, illetve Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásában.

Ide tartozik a hír, hogy több százan tüntettek Tunéziában kedden Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös látogatása ellen, aki kedd délután megérkezett Kairóból Tuniszba. Ez a körút a trónörökös első hivatalos külföldi utazása azóta, hogy október 2-án a sivatagi királyság isztambuli konzulátusán meggyilkolták a szaúdi ellenzéki újságírót, Dzsamál Hasogdzsit; és sajtójelentések szerint a gyilkossághoz a trónörökösnek is köze lehetett.

A Hasogdzsi meggyilkolását elítélő tunéziai tüntetések hétfő óta tartanak, a fővárosban több ellenzéki párt és civil szervezet vonult fel. A tüntetők a főváros központi részén található Habíb Burgiba sugárúton is áthaladtak, itt zajlottak a 2011-es tüntetések is, amelyek megdöntötték az akkori államfő, Zin el-Abidin Ben Ali uralmát.

A tüntetők egyebek között azt skandálták, hogy "a gyilkost nem látjuk szívesen Tunéziában", valamint "szégyen Tunézia vezetőire", hogy fogadják Szalmánt. A tunéziai újságírók szakszervezete a fővárosban, Tuniszban található székhelye homlokzatán óriástranszparenst helyezett el, amelyen Szalmán látható háttal, kezében egy láncfűrésszel, utalva állítólagos érintettségére és azokra állításokra, amelyek szerint Hasogdzsit feldarabolták a gyilkosságot követően.

A szaúdi trónörökös körútja során több arab országba is ellátogat, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom után várhatóan kedd délután érkezik Tunéziába, illetve a héten részt vesz a G20-as országcsoport Argentínában tartandó csúcstalálkozóján

MTI