Amikor a Csallóközből 60 ezer embert evakuáltak - 55 éve pusztított az árvíz

2020. június 16. - 16:59 | Belföld

Az 55 évvel ezelőtti volt az egyik legnagyobb árvíz az ország történetében. A Duna átszakította a gátat és elöntött 46 községet, valamit Komáromot, Dunaszerdahelyt és Gútát. Közel 60 ezer embert evakuáltak. Az árvíz több mint hárommilliárd koronás kárt okozott.

Amikor a Csallóközből 60 ezer embert evakuáltak - 55 éve pusztított az árvíz
(Gútáért Polgári Társulás kisfilmje)

„Sok csapadék esett abban az évben, főleg tavasszal és nyáron" - mondta a TASR hírügynökségnek Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa. A szakember elmondása szerint a szlovákiai helyzetre nagy hatással volt a Duna németországi és ausztriai szakaszain, de például a Csehországban és a Morvaországban lehullott csapadék is.

A Morva (Morava), a Duna mellékfolyója csak tovább súlyosbította a helyzetet, mert nagyon sok víz volt a folyómederben" – mondta Faško. Például Szakolcán (Skalica) 1965. áprilisa és júliusa között összesen 611 milliméter csapadék esett, ami több volt, mint az egész év átlaga. Nagyon sokat esett Zohoron (484 milliméter) vagy a pozsonyi Zerge-hegen (Kamzík - 659 milliméter) is.

A Duna vízszintje már 1965. június elején elérte a 7,4 métert, amit a hosszantartó esőzés és az olvadó alpesi hó okozott. A sok csapadék megrongálta a védőgátakat, feláztatta az altalajt, több szakaszon, nagyobb területeken szivárogni kezdett a gát.

Június közepén a Duna Pozsonynál 910 centiméteren tetőzött, Komáromban még ennél is magasabb volt a vízszint, még több helyen kezdett szivárogni a gát, és a hatalmas erőfeszítések ellenére sem lehetett megakadályozni, hogy átszakadjon.

Június 15-én a Duna egy 80 méteres szakaszon átszakította a gátat Patnál. A víz elöntötte a falut, majd Izsát is. Elárasztotta a környező területeket és körbevette Komáromot.

Két nappal később, 1965. június 17-re a Duna szintje elérte a 900 centimétert, és tovább emelkedett. Fél tíz körül nem bírta tovább a nyomást és átszakadt a gát Csicsó és Kulcsod között. A Duna szintje akkor 915 centiméter volt, a sodrás pedig 9224 köbméter másodpercenként. Egymás után dőltek össze a házak, a piszkos víz mindent elárasztott.

A Duna 1965-ös áradása több mint hárommilliárd korona kárt okozott a Csallóközben és a Duna menti alföldön. 94 ezer hektár földet árasztott el a víz. Közel 60 ezer lakost kellett evakuálni és 100 ezer szarvasmarhát elszállítani az elárasztott területekből. 3910 ház megsemmisült, további 6180 megrongálódott, és a csallóközi ivóvízkészlet beszennyeződött. Körülbelül 1,1 milliárd köbméter víz öntötte el a mezőket és a településeket, ami több mint háromszorosa az Árvai-víztározó (Oravská priehrada) víztartalmának.

13 ezer teherautónyi követ, majdnem 200 ezer darab homokzsákot, több mint 1500 betonpanelt és kilenc, kövekkel megrakott vontatócsónakot használtak fel csak a csicsói gát megerősítéséhez.

Június 25-én, amikor az emberek azt hitték, a nehezén már túlvannak, a víz áttörte a gátat Gútánál.

Csaknem egy hónapig harcoltak a vízzel az emberek. Az árvízvédelmi bizottság csak 1965. július 8-án jelentette be, hogy elmúlt a veszély. Megkezdődhetett a károk helyreállítása. Egész Csehszlovákia a katasztrófa sújtotta Csallóköz segítségére sietett.

TASR

Címkék: Csallóköz, árvíz