„Amikor a fiam felgyorsult a biciklivel, a furgon is felgyorsult” – Apácaszakállason is jártak a gyanús kocsival!

Felsőpatony után az Ekecshez tartozó Apácaszakállason, valamint a Győr melletti Kisbácsán is jártak egy gyanús autóval.

„Amikor a fiam felgyorsult a biciklivel, a furgon is felgyorsult” – Apácaszakállason is jártak a gyanús kocsival!
A Léghez tartozó, de Felsőpatonnyal összenőtt Előpatonynál történt az első ismert eset (Fotók: Paraméter

Az elmúlt napokban többen is arra panaszkodtak, hogy egy fekete Volkswagen típusú furgonból próbáltak gyerekeket csalogatni a járműbe a felsőpatonyi (Dunaszerdahelyi járás) alapiskola környékén – írtuk a minap.

Múlt pénteken délben történt az első ilyen eset, amiről tudunk.

„Az egyik családi háznál felvette a kamera, ahogy 12 órakor mentek hazafelé, két perccel utánuk meg elment a kamera előtt a fekete furgon is”

– számolt be róla megkeresésünkre Horváth Zoltán, az alapiskola igazgatója.

Elárulta, hogy a két negyedikes fiú Előpatonynál elvált, akkor érte utol az egyiküket a fekete Volkswagen furgon. Úgy tudjuk, a kocsiban ülők az édesanyjára hivatkozva csalogatták a kocsiba.

„Anyukád hívott, hogy vigyünk haza” – mondták, közben pedig Bon Pari cukorkával kínálgatták. A kisfiú viszont nem hagyta magát meggyőzni és elfutott, ekkor már csak pár száz méterre volt az otthonától.

A furgonon a 11 éves kisfiú elmondása szerint nem volt rendszám. Információink szerint egészen pontosan le tudta írni, hogyan nézett ki a kocsival utazó két fazon. Horváth Zoltán elmondása szerint mindketten napszemüveget viseltek, egyikük kopasz volt és valamilyen tetoválás volt a nyakán. A Facebookon keringő információ szerint sárkánykígyót ábrázolt és egészen a füléig ért. A sofőr fiatalabbnak tűnt, a haja fel volt zselézve.

Megszólítottuk a kisfiú édesapját, G. M.-et is, aki bővebben nem kívánt nyilatkozni az ügyben, annyit viszont elmondott, hogy az eset után a múlt hétvégén végigjárta a szomszédokat, és akit lehetett, figyelmeztettek, hogy ilyesmi történt a faluban.

Könnyen lehet, hogy ugyanezt a furgont látták Apácaszakállason is, ahol szintén egy kisfiú nyomába eredtek egy gyanús járművel. Édesanyja, N. Sz. kérdésünkre kifejtette, hogy ez tegnap történt, miután fia az alistáli iskolából hazajövet leszállt az iskolabuszról a templomnál. Ott felült a biciklijére, majd azzal ment tovább.

„Azt vette észre, hogy egy fekete Volkswagen furgon követi. Nagyon megijedt, felgyorsult a biciklivel, mire a furgon is felgyorsult, és a régi szemétdombig követte”

– fogalmazott az anyuka. Hozzátette, ezután jött szembe egy másik autó, a furgon pedig megfordult és elhajtott.

„Nem szólították meg, így nem tudtuk, hogy ez mi is akart lenni valójában, de mivel nagyon gyanús volt, mindenki azt ajánlotta, tegyük feljelentést a rendőrségen” – árulta el. Hozzátette, a fia azt látta, hogy egy pozsonyi jelzésű furgon követte.

A felsőpatonyi kisfiú azt is mondta, hogy az illetők szép magyarsággal beszéltek, így még az is előfordulhat, hogy magyarországiakról van szó. Ennek elvileg ellentmondana az, hogy Apácaszakállason pozsonyi jelzésűnek látta a kissrác az őt követő furgont, mindenesetre a Győr melletti Kisbácsán is tapasztaltak egy ehhez hasonló esetet az elmúlt napokban, amiről a Bácsa Polgárőr Egyesület számolt be a Facebookon:

A Kisalföld információi szerint erről is tettek feljelentést a rendőrségen, ahonnét viszont azt a választ kapták, hogy ha bűncselekményre utaló körülményt tár fel a vizsgálatuk, akkor nyomozást indítanak.

Említettük, hogy Felsőpatonyban egy családi ház térfigyelő kameráján látni lehetett az autót. Az alapiskola igazgatója azonban elmondta, hogy egyebet nem lehet megtudni róla, mint amit már korábban is leírtunk.

Láttak viszont egy ehhez hasonló furgont Dióspatonyban is. A falu saját köztéri kamerájának felvételén fedezték fel, Gálffy Szilárd polgármester viszont érdeklődésünkre azt mondta, hogy arról kiderült, nem ugyanaz az autó.

Both Péter járási rendőrkapitány megkeresésünkre annyit mondott, hogy érdemi előrelépés nem történt az ügyben. A nagyszombati kerületi rendőrszóvivő, Mária Linkešová pedig ezt kiegészítette azzal, hogy nyomozóik operatív eszközökkel kutatnak a tettesek után, és együttműködnek az érintett iskolákkal is.

„Az információinkat megosztottuk a környező járások iskoláival is. Egyúttal arra is szeretnénk felhívni a szülők figyelmét, hogy figyelmeztessék gyerekeiket az ilyen helyzetekre. Azt javasoljuk, amikor csak lehet, a gyerekek nagyobb csoportokban közlekedjenek, a kisebb gyerekek pedig egy felnőtt felügyelete mellett. Idegenekre ne reagáljanak, és ha van rá lehetőségük, a gyerekek is azonnal hívják a 158-as segélyhívót”

– szögezte le.

(SzT)