Amikor a hazugot átverik

Széky János | 2016. augusztus 19. - 07:35 | Vélemény

Mint kiderült, Desmond Child, rég elnyűtt stadionslágerek világhírű szerzője, amúgy fél éve magyar állampolgár, az 1956-os Emlékbizottságnak ötvenmillió forint magyar adófizetői pénzért újra eladta ugyanazt a zenét, amit 2007-ben a Miami Egyetem számára írt az ottani sportolók dicsőítésére.

Amikor két nappal a 444.hu találata előtt feltették a YouTube-ra, néztem is, hogy mi a fene az „Egy szabad országért” cím alatt az angol alcím: „In the Steps of Champions”, Bajnokok nyomdokában. De eszembe nem jutott az önplágium lehetősége.

Így már összeáll a kép: a Livin' on a Prayer és más kelendő tinglitanglik alkotója úgy gondolhatta, nemcsak hogy nem kell fárasztania magát új szám megkomponálásával rongyos száznyolcvanezer dollárért. Hanem: Ezek a bugrisok, akik valamiért nagyon erősködnek, hogy az állampolgáruk legyek, nyilván még a YouTube-on se tudnak keresni, a Google-t sem ismerik, tehát minek vacakoljak én azzal, hogy eltüntessem az eredeti – Miamin kívül ismeretlen – szám címét, úgyse találják meg.

Meg kell jegyeznem, hogy az emlékbizottság elnöke, Balog Zoltán humán csúcsminiszter tényleg nem találta meg. És nem találta meg társelnöke sem, Schmidt Mária történész, egy múzeum és két kutatóintézet főigazgatója, Széchenyi-díjas egyetemi tanár. Sőt az '56-os emlékév hivatalos dalának klipjén Schmidt egy csomószor felbukkan – sugárzó mosollyal – az őt átverő komponista mellett.

Nem gondoljuk, hogy létezik olyan blamázs, ami ráégne Schmidt Máriára, Balog tiszteletesről nem is beszélve, de akkor mi a tanulság? Ez:

Hol hazugság van, ott hazugság van. És hol hazugság van, ott hülyeség van.

Hazugság az emlékév neve is: „A Magyar Szabadság Éve”, hazugság az, hogy a hatvanadik évfordulót olyan különlegesen meg kéne ünnepelni, mint ahogy az ötvenkilencediket és a hatvanegyediket nem. Hazugság 1956-nak a „pesti srácok” fegyveres harcára redukálása. Ez az emlékév fő mondandója, és olykor az ember eltűnődik, hogy mit is ünnepelnek rajtuk olyan mélybudai úriasszonyok és úriemberek, akik ha manapság meglátnának egy ilyen pesti srácot az utcán, sürgősen átmennének a másik oldalra, már amennyiben járnának gyalog olyan utcákon, ahol szegény családból jövő kamaszok előfordulnak.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
Címkék: Desmod Child, hazugság