Amikor minden másodperc számít, a galántai és a dunaszerdahelyi tűzoltókban bízhatunk!

2022. szeptember 15. - 16:29 | Régió

A két déli járás, Galánta és Dunaszerdahely tűzoltósága teljesített a legjobban a Nagyszombat megye elnökének kupájáért folytatott versenyen.

Amikor minden másodperc számít, a galántai és a dunaszerdahelyi tűzoltókban bízhatunk!
A szervezők felvételei

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg Nagyszombatban a közúti balesettel összefüggő embermentést szimuláló versenyt a hét elején. A versenyen hagyományosan az egyes járási tűzoltókapitányságok csapatai mérik össze tudásukat, erejüket, rátermettségüket és tettrekészségüket, és ez volt az első alkalom, hogy a megye két déli járása végzett az élen. Galánta lett az első, Dunaszerdahely pedig a második, a harmadik helyet a pöstyéni tűzoltók kaparintották meg.

A verseny során a csapatoknak egy-egy baleset szimulációjánál kell helytállniuk a sérült(ek) kimentésében és ellátásában, a bírók pedig árgus szemmel figyelnek a részletekre, az előírások betartására, az improvizációs készségre és a hatékonyságra – tudtuk meg Hodosi Tibortól, a dunaszerdahelyi járási tűzoltók bevetési egységeinek parancsnokától.

A Dunaszerdahelyi járásból egy válogatott csapat indult útnak, melyben mindhárom járási állomásról (Dunaszerdahely, Somorja, Nagymegyer) résztvettek néhányan. Hodosi Tibor mellett Süke Attila bevetési parancsnok, Szekács Marián, Csóka György, Kláris Attila, Horváth Krisztián és Csóka Ádám alkották a kiutazó alakulatot.

„A szervezők a realitásból válogatnak szituációkat. Mindenkinek más egy kicsit, és sorsolással döntenek róla az elején, hogy az egyes járási csapatok melyik szituációban kell teljesítsenek” – árulta el Hodosi. Tudni kell viszont, hogy maga a helyzet és annak részletei nem ismertek a tűzoltók előtt.

„Amikor a szituációt kialakítják, a fiúknak egy sátorban kell várakozniuk, majd érkezik a riasztás, amire reagálniuk kell. Kiszállnak a helyszínre, majd megkezdődik a mentés” – fejtette ki.

A dunaszerdahelyiek esetében két karambolozott autó egyikéből, egy oldalára borult járműből kellett kiszabadítani az abba beszorult személyt.

„A bevetési parancsnok próbája, hogy helyesen felmérje a szituációt és a helyszínt, majd az előírásoknak megfelelően, hatékonyan és gyorsan hozzon döntést az intézkedésekről annak érdekében, hogy a sérültet minél előbb kijuttassák az összetört járműből. A helyzet tehát ismeretlen, ráadásul a bevetési parancsnoknak olyan kollégákat kell koordinálnia, akik nincsenek összeszokva, hiszen más-más állomáson dolgoznak” – magyarázta Hodosi Tibor.

Arra, hogy a sérültet kiszabadítsák, összesen 15 percük van, amely csapat viszont túllépi a 20 percet, azt diszkvalifikálják a versenyből. Hodosi elmondta, hogy egy ilyen esetnél rengeteg apró részletet kell szem előtt tartani, nem lehet fejetlenül szétvágni egy autót.

Amint azt viszont az eredmény is mutatja, a dunaszerdahelyi járási tűzoltók vastagon helytálltak és a másodiknak járó serleggel térhettek vissza állomáshelyükre.

(SzT)