Amikor a tettrekészség és a tapasztalat találkozik (FOTÓK)

2022. május 10. - 13:04 | Régió

Dunaszerdahely Város Önkormányzata és a dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola hosszú éves gyümölcsöző együttműködésének köszönhetően idén sikeresen megvalósult a Húsvét szebb környezetben nevű pályázat. Igaz, a program befejező aktivitása nem az említett ünnep előtt zárult, tekintettel az időjárási és járványügyi helyzetre, hanem a Föld napján.

Amikor a tettrekészség és a tapasztalat találkozik (FOTÓK)
Fotók: az iskola képarchívuma - további képekért kattints!

A városháza által meghirdetett pályázaton az egészségügyi iskola azzal a céllal pályázott, hogy a diákoknak a szakmai felkészítésen kívül útravalóul egyéb értékeket is adjanak. Az idősek tisztelete, a generációk közelebb hozása, az idősekkel való együttműködés, a két generáció megértése, a környezetvédelem, a környezetünk szépítése és nem utolsó sorban az iskola és a helyi idősek otthona kiváló kapcsolatának megőrzése volt a cél.

A Föld napján a diákok egy kis kertészkedésre invitálták az idősek otthona lakóit, hogy közösen a szép tavaszi időben rendbe tegyék az otthon körüli zöldövezetet. A diákok tanáraik kíséretével a fizikai erőnlétüket és a pályázati pénzből vásárolt növényeket adták a környezetszépítő akcióhoz, míg az idősek inkább a virágneveléssel kapcsolatos tapasztalataikkal járultak az akció sikerességéhez. A délelőtt folyamán mindenki gazdagodott valamivel: amíg az idősek a fiatalok tettrekészségét látták, szívesen emlékeztek vissza saját fiatalságukra, közben megmutatták, hogyan kell szakszerűen elültetni a növényeket, megmozgatták testüket, és lélekben egy kicsit megfiatalodtak. Addig a diákok észre sem vették, hogy közben megtanulták, hogy hogyan kell gondozni a növényeket, hogy mennyire szükségünk van az idős emberek tapasztalatára, valamint az egymás iránti tisztelet és megbecsülés fontosságára.

Az iskola reméli, hogy a sok sikeres pályázatok, mint például az Együtt egymásért, Egészségtükör, Életet az éveknek, Stop hátgerincferdülés! Légy fitt! és Minden perc számít – Segíts! után jövőre is lesz lehetőségük, hogy hasonló formában szebbé és tartalmasabbá tegyék idős polgáraink napjait.

(PhDr. Horváth Mária)