Amilyen a kormány, olyan az ellenzék, avagy Bill Clinton esete a magyar emberekkel

Széky János | 2016. május 21. - 10:52 | Vélemény

Hillary Clinton nagy bajban van. Az 1952 óta egyetlen zökkenővel mindig érvényesülő nyolcéves ritmus szerint most republikánus elnöknek kellene jönnie, tehát a többszörös volt miniszter eleve nem volt túlságosan esélyes. Valami azonban elmozdult Amerikában. Ez időnként megtörténik: ahogy változik az ország, úgy alakul át a kétpártrendszer, és a válság most a gátlástalan, roppant hangerővel semmit és bármit mondó, de annál sikeresebb műkedvelő politikus, Donald Trump képében érkezett.

Ha a republikánus pártelit felelősebben vagy legalább taktikusabban politizál Obama idején, akkor most volna egy viszonylag normális jelöltjük, akivel szemben Hillary Clintonnak túl sok esélye nincs, és akkor nem lenne idegesség. Így viszont van, mert akármekkora hóhányó „The Donald”, és akármekkora mázlinak látszott a demokraták számára még néhány hete, máris megjelentek az első közvélemény-kutatások, amik szerint megverné az eddig – vele szemben – biztos esélyesnek tartott Hillaryt.

Aki eddig főként az emailbotrány miatt volt sebezhető – külügyminiszterként szigorúan titkos anyagokat küldözgetett a magánfiókjáról –, de most, hogy leegyszerűsödött a verseny, a sebezhetőségből könnyen sebzés lehet. Túl sok kétség már nincs afelől, hogy a levelek tömege van az oroszok kezében – s így az elnökjelölt sorsa is. Nekik nagyon kényelmes a befelé fordulást hirdető Trump, akinek ugyanaz a kampánymágusa, mint 2010-ben az oroszok ukrajnai védencének, Janukovicsnak: Paul Manafort.

Hillary Clintonnak minden létező segítségre szüksége volna, ezért férje, Bill Clinton exelnök egyre nagyobb szerephez jut a korteskedésben, sőt Hillary azt is bejelentette, hogy kormányzatában helyet kap majd Bill, a „gazdaságélénkítés” felelőse lesz. Csak hát Bill is bajban van, és ez még tovább ronthatja Hillary esélyeit.

A demokratákkal enyhén szólva szemben álló Fox News május 13-án, pénteken adott hírt azokról a hozzá került repülési naplókról, amelyek szerint 2001-től 2003-ig, amikor a felesége éppen szenátor volt, az exelnök legalább huszonhatszor utazott a „Lolita Expressen”, a később bebörtönzött pedofil milliárdos, Jeffrey Epstein magán-kéjrepülőgépén.

(1/6) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: