Amint kézbesítik Čaputovának a védelmi szerződést, azon nyomban aláírja

2022. február 9. - 14:45 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerdán délután – miután a parlament megszavazta a szlovák-amerikai védelmi együttműködésről szóló megállapodást – jelezte, a szerződést aláírja, amint kézbesítik neki.

Amint kézbesítik Čaputovának a védelmi szerződést, azon nyomban aláírja
Fotó: TASR

Az államfő hozzátette, tiszteletben tartja a képviselők akaratát. Erről az elnök asszony szóvivője, Martin Strižinec tájékoztatott.

Čaputová már két héttel ezelőtt is jelezte, hogy támogatja a védelmi megállapodást. Hogy eloszlassa a közvélemény egy részének aggodalmait, értelmező záradékot csatolt a szerződéshez, amely azoknak a részeknek az értelmezését pontosítja, amelyek a legtöbb kérdést vetik fel. Erre válaszul az amerikai fél is csatolta a saját értelmezési záradékát, amely az államfő szerint tartalmilag összhangban van a szlovákiaival.

Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke a szavazás után felszólított a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a szerződést. Az exkormányfő azt akarja, hogy Čaputová várja meg a a szerződéssel kapcsolatos népszavazási kezdeményezés alakulását, illetve annak eredményét.

"Az elnök nem tett eleget a nép hangjának" – mondta Pellegrini, utalva arra, hogy Čaputová nem fordult az Alkotmánybíróságához a megállapodás kapcsán. Maroš Žilinka főügyész szavaival érvelt, aki Szlovákia számára előnytelennek nevezte a szerződést.

A parlamenti ülésen kialakult botrány kapcsán Pellegrini elmondta, fatális hibát követett el a parlament vezetése. Kétségei vannak afelől is, hogy a koalíció miért akart ilyen gyorsan túlesni a szerződés megtárgyalásán. "Vagy nyomást gyakorol valaki a kormányra, hogy azonnal fogadják el, és tegyenek eleget a másik fél érdekeinek, vagy ha nem így van, ez a gyorsaság csak megerősíti, hogy a kormánykoalíció rendkívüli módon fél a társadalmi hangulattól és az ellenállástól" - nyilatkozta Pellegrini.

Mint ismert, a parlament a szerdai ülésen jóváhagyta a szlovák-amerikai védelmi együttműködésről szóló megállapodást. A 140 jelenlévő képviselőből 79 támogatta a szerződést. Az érvénybe lépéséhez már csak Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek kell aláírnia.

Miután a szlovák kormány jóváhagyta a védelmi szerződést, Szlovákia és az USA képviselői múlt héten aláírták Washingtonban. A dokumentum lehetővé teszi az amerikai fegyveres erők számára a Malacky-Kuchyňa és a Sliač katonai repülőterek, esetlegesen más létesítmények használatát is, bérleti díj fizetése nélkül. A megállapodás tíz évre szól, majd ezt követően is érvényben maradna, felmondani egyéves felmondási idővel lehetne.

A kormánypárti képviselők hangsúlyozzák, a szerződés nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását és önállóságát. Az ellenzék azonban bírálja a megállapodást, és azt hangoztatja, hogy amerikai katonai bázisok létesítése zajlik Szlovákiában, valamint hogy az amerikai csapatok az orosz határhoz akarnak közelebb kerülni, és megnyirbálják a szlovák állami szervek hatásköreit.

Hogy eloszlassa a közvélemény egy részének aggodalmait, Čaputová értelmező záradékot csatolt a szerződéshez, amely azoknak a részeknek az értelmezését pontosítja, amelyek a legtöbb kérdést vetik fel. Erre válaszul az amerikai fél is csatolta a saját értelmezési záradékát, amely az államfő szerint tartalmilag összhangban van a szlovákiaival.


(TASR/para)