Amire a falu képviselői nem voltak képesek, megtette két aktivista. Leszedték Jozef Tiso utolsó utcanévtábláját

2022. január 16. - 10:59 | Régió

A zsolnai járásbeli Varín községben járt Peter Kalmus képzőművész és Michal Greško aktivista, hogy megtegyék azt, amit az egyik helyi képviselőnő javaslatára az önkormányzati többség nem cselekedett meg. 

Amire a falu képviselői nem voltak képesek, megtette két aktivista. Leszedték Jozef Tiso utolsó utcanévtábláját
Fotó: Michal Greško / Facebook

Varín község az elmúlt időszakban azzal került be a hírekbe, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) büntetőeljárást indított kilenc önkormányzati képviselő ellen, amiért nem támogatták a Jozef Tiso utca átnevezését egy tavaly augusztusi képviselő-testületi ülésen. A NAKA önkényuralmi mozgalom támogatásával gyanúsította meg a kb. 3800 lelket számláló község testületének tagjait. Daniel Lipšic speciális ügyész végül e hét hétfőn megszüntette a gyanúsítást.

Varín az utolsó település Szlovákiában, ahol máig létezik olyan utca, amelyet az Első Szlovák Állam klérofasiszta elnökéről, Jozef Tisóról neveztek el.

Peter Kalmus és Michal Greško a SME cikke szerint azért érkezett a településre, hogy megtudják, ki a felelős azért, hogy az ellentmondásos politikus neve máig szerepel egy utcanévben. Greško fel is tette a kérdést, hogy vajon az, aki elnevezte az utcát, vagy a képviselők, akik nem nevezik át, avagy épp mindenki, aki közömbösen viselkedik ebben a kérdésben.

Kalmus reményét fejezte ki, hátha idén változik a helyzet és átnevezik a vitatott utcát.

Forrás: Ján Benčík / Facebook

A két aktivista, miután leszerelte a táblát a házfalról, melyen szerepelt, bevitték azt a rendőrségre, és azt mondták, nem állt szándékukban senkinek kárt okozni, csupán polgári álláspontjukat szerették volna ezáltal kifejezni.

Lenka Ticháková képviselőnő volt az, aki korábban javaslatot tett az utca elnevezésére. Elmondta, hogy ő korábban ebben az utcában élt, és szégyelli, hogy így hívják. Bízik benne, hogy a képviselők végül veszik a bátorságot, és beterjesztenek egy javaslatot az utca átnevezésére. Hozzátette, hogy ha ezzel a testület őt bízná meg, akkor a falu vezetésével együttműködve szívesen megteszi újra.

"Ha a Tiso utca lakosai számára csak az volna a probléma, hogy az utca átnevezése esetén le kellene cserélniük az irataikat, akkor megteszek mindent, például javasolni fogom, hogy a község térítse meg az iratok cseréjével járó költségeket. Ha erre pedig nem volna hajlandóság az önkormányzat részéről, akkor gyűjtést szervezek" - fogalmazott.

(SME)