"Amit a NAKA nyomozói tettek, az nem bűncselekmény. Kérdés, hogy ezt melyik bíróság állapítja meg" - mondta az ügyvédjük

2021. szeptember 16. - 08:00 | Belföld

Törvénytelennek tartják a NAKA őrizetbe vett, majd vizsgálati fogságba helyezett nyomozóinak ügyvédei a büntetőeljárásokat.

"Amit a NAKA nyomozói tettek, az nem bűncselekmény. Kérdés, hogy ezt melyik bíróság állapítja meg" - mondta az ügyvédjük
Peter Kubina (Fotó: TASR)

A nyomozók letartóztatása esetén az ügyész a lehallgatásuk jegyzőkönyvéből indul ki. A NAKA nyomozóit az irodájukban is lehallgatták, többek között július 16-án is, amikor épp a belügyi inspekció gyanús emberei elleni eljárást készítették elő. Arra gyanakodtak ugyanis, hogy a belső ellenőrzés Diana Santusová vezette csapata célzottan a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű, a politika és a rendőrség előző vezetése, illetve az alvilág összefonódását feltárni hivatott nyomozást igyekszik gátolni.

A Denník N szerint kulcsfontosságú bizonyítékként kezelik Milan Sabota állítólagos beismerő vallomását, amit a már említet Juraj Chylo ügyész állít, Sabota ügyvédje, Rastislav Koutun szerint viszont ez nem történt meg. Čurilla előzetes letartóztatásának elrendelésénél mindenesetre ezt is bizonyítékként vették figyelembe.

"Ez nem egy hétköznapi eljárás, és ami ma történt, az teljesen illeszkedik ebbe" - jegyezte meg az ügyvéd.

Koutun hozzátette, hogy védence csupán megerősítette, hogy valóban úgy történt a bűntényként kezelt cselekmény, mint ahogy az a lehalgatások átiratában szerepel. Tehát nem tagadta, hogy a belügyi inspekció embereiről olyan módon és szavakkal beszéltek a NAKA nyomozói egymás között, mint ahogy az le van írva. Mindezt azzal magyarázta, hogy a nyomozók egyszerűen megbeszélték egymás közt az operatív tevékenységük eredményeit. Azt ugyanakkor visszautasította, hogy ez törvénytelen lenne, vagy hogy a belügyi inspekció emberei elleni gyanúnak semmi alapja ne lenne.

Juraj Kapinaj, a Pozsonyi III. Járásbíróság ügyeletes bírója márpedig a nyomozók lehallgatott beszélgetését tartja a legfontosabb bizonyítéknak ellenük. A nyomozók szót ejtenek arról, ki fogja vizgálni az inspekciót. Az eljárás indításáról szóló határozatot Štefan Mašin írta alá, de Ján Čurilla, Pavol Ďurka és Sabota írták meg. Őket négyüket kezelik most gyanúsítottként.

Kapcsolódó cikk:

Különös haláleset, lehallgatások és beépített ügynök is szerepet játszik a NAKA és a belső ellenőrzés háborújában

A lehallgatási anyag szerint azt is megbeszélték, mivel támasztják alá a belső ellenőrzés emberei elleni korrupciós eljárást. Szó esett arról is, hogy ez egy válaszreakció arra, hogy az inspekció eljárást kezdeményezett a NAKA nyomozói által vezetett ügyekben meghallgatott tanúk befolyásolásával kapcsolatban. A nyomozók ugyanakkor visszautasítják, hogy ez egyfajta bosszú lenne.

Čurilla és Ďurka ügyvédje, Peter Kubina szerint valós operatív információkkal rendelkeztek ehhez, nem is kevéssel. "Ha csak egy volna, az is elég az eljárás indításához" - jegyezte meg. Ő úgy véli, a nyomozók elleni eljárás törvénytelen.

"Ügyvfeleim egész karrierjük során a szabályok szerint játszottak, ebben az esetben viszont nem a szabályok szerint játszanak ellenük. Ezek az ügyek nem bűncselekmények, sem az egyik, sem a másik esetben. A kérdés, hogy ezt melyik bíróság állapítja meg" - fogalmazott.

Kifejtette, megvizsgálják, hogy a NAKA nyomozóinak lehallgatása legálisan történt, de ha így van, akkor ezen nincs mit kifogásolni. "Meg kell viszont érteni, hogy ha bizalmas vagy informális beszélgetést rögzítenek munkahelyen, akkor az nem úgy fog hangzani, mintha otthon hallgatnának le. Akkor mindenki ellen eljárát indíthatnának, amiért valamikor valamire panaszkodott" - mondta Kubina még azelőtt, hogy védenceit vizsgálati fogságba helyezték.

(Denník N)