Amit Párkányban létrehoznak, az Európában párját ritkítja

2019. augusztus 5. - 15:20 | Régió

Párkány a magyarországi Esztergommal közösen építi ki Európa első határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszerét.

Amit Párkányban létrehoznak, az Európában párját ritkítja
Illusztráció

„Új típusú közlekedési szolgáltatás jön létre ezáltal a szlovák-magyar határ mentén, az új rendszer hozzájárul a két határ menti város még jobb összeköttetéséhez" - mondta Eugen Szabó, Párkány polgármestere. A szolgáltatás révén a lakosok és a turisták kerékpárral tekerhetnek át a hídon a szomszédos országba, ami által csökken a környezetszennyezés is.

A projekt részeként 14 új kerékpárállvány épül, hat Párkányban, nyolc pedig Esztergomban. 105 új kerékpárt is vásárolnak. Esztergomban 30 klasszikus és 30 elektromos kerékpárral bővül a rendszer. Párkányban szintén 30 hagyományos, valamint 15 elektromos kerékpárt helyeznek el.

A közösen kifejlesztett rendszer lehetővé teszi a két város lakosai, valamint a turisták számára, hogy a bérelt kerékpárt bármelyik állványról elvegyék, és a tetszőleges állványra tegyék vissza. Az állomásokat mindkét városban a fontos létesítményekhez közel helyezik el. A fejlesztést a T-Systems Magyarország Zrt. közbeszerzés alapján végzi a Neuzer Kft.-vel közösen.

TASR