„Amit a politikusok kifőztek számunkra, azt mi mosolyogva fogjuk teljesíteni”

2019. szeptember 2. - 21:27 | Régió

Hétfőn délelőtt átadták a dunaszerdahelyi Jilemnický utcai alapiskola felújított konyháját és étkezdéjét.

„Amit a politikusok kifőztek számunkra, azt mi mosolyogva fogjuk teljesíteni”
Fotók: Cséfalvay Á. András (További fotókért kattints a képre!)

Szeptember másodikán nemcsak az új tanév, hanem az iskolai étkeztetés új időszámítása is kezdetét vette a dunaszerdahelyi szlovák tannyelvű alapiskolában. Ez már a második központi iskolakonyha a városban, tavaly ilyenkor ugyanis a Szabó Gyula Alapiskola konyháját és étkezdéjét modernizálták.

Az iskola- és óvodakonyha-rendszer modernizálását a teljes mértékben városi tulajdonban lévő Gastro DS társaság végzi, ahogy a konyhák menedzselését is. A rendszerben a tervek szerint két iskolai és egy óvodakonyhai központ marad meg, amelyek további alapiskoláknak és óvodáknak fognak főzni.

Eredetileg az Október utcai óvoda konyhájának modernizálására került volna sor az idén, ám az ingyenes óvodai és iskolai étkeztetés bevezetése okán került előtérbe a Jilemnický utcai alapiskola, ugyanis az ingyenes ebédekkel növekvő kapacitásigény elsősorban az iskolákat érinti.

Az intézmény igazgatója, Peter Gajdoš örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy iskolájukban egy modern konyhát és étkezdét adhatnak át.

A megnyitón elmondott beszédében Hájos Zoltán polgármester utalt a Szabó Gyula Alapiskolában tavaly átadott felújított konyhára. „A képviselő-testület bátran döntött két évvel ezelőtt, amikor az iskolakonyhák reformját akartuk bevezetni. Ennek a második stádiuma a Jilemnický utcai központi iskolakonyha átadása, egy évvel azután, hogy átadtuk a Szabó Gyula Alapiskolában találhatót” – fogalmazott.

A felújított konyháknak a kapacitása a napi ezer adagot is meghaladja, ezt pedig úgy használnák ki, hogy a diákok étkeztetése mellett bővítenék a szociális étkeztetést a helyi nyugdíjasok számára.

„Ez is bizonyítja, hogy a két évvel ezelőtti képviselő-testületi döntés helyes volt, hiszen 20 évre előre gondolkodunk. Igaz, hogy 850 ezer euróba került ez a felújítás, de ez nem egy kidobott pénz, hanem a jövőbe invesztáltunk”

– mondta, és egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a projektben, és hozzájárult a modernizáláshoz.

A Szabó Gyula Alapiskola után tehát a Jilemnicý utcai intézményben is létrejött a központi iskolakonyha. Kicserélték a padló és a mennyezet borítását, a székeket és az asztalokat, a légtechnikai rendszert, a konyhát pedig modern készülékekkel és berendezéssel szerelték fel.

„Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy amit a politikusok kifőztek számunkra, azt mi mosolyogva fogjuk tudni teljesíteni, nem is akármilyen szinten” – húzta alá a polgármester.

Az új étkezdét Görözdi Zsolt református lelkész áldotta meg, majd hivatalosan is birtokukba vehették a gyerekek.


(fl)