Amnesztia helyett nyugat

Füleki Hajnalka | 2021. december 16. - 17:55 | Vélemény

Azért is jó nekünk – mondom pl. az országot az USA karmaiból Putyin elképzelt óriásbirodalmába menteni kívánó Andrej SNS Dankónak - hogy a nyugathoz tartozunk, mert pl. egy Európai Bíróság megerősítheti egy eljárás jogosságát.

Amnesztia helyett nyugat
Fotó: MTI

Értsd: nem egy politikus (mint Navalnij esetében Putyin, vagy a Cihanovski házaspár esetében Lukasenko) fogja eldönteni, hogy ki miben bűnös. Jelesül most nem Mečiar fogja itt eldönteni, hogy ki ússza meg ifj. Kováč elrablását.

Az Európai Bíróság döntése értelmében ugyanis teljesen rendben lévőnek tűnik a bírósági eljárás folytatása e több mint két évtizedes ügyben, vagyis, hogyha az illetékes szlovák bíróság bizonyítékok alapján igazságot szolgáltat és elítéli azokat (tudjuk kiket), akiket eddig Mečiar amnesztiái védtek, akkor az nem csupán igazságos lesz, hanem jogszerű is.

A kázus megoldása nem csupán azért fontos, hogy végre pontot tehessünk egy ügyre. Hanem azért is, mert ez egy emblematikus eljárás.

Emblematikus azért, mert egy államfő fiát rabolták el békeidőben és egy politikus olyan amnesztiái gátolták az igazságszolgáltatást, amelyek meg sem nevezik rendesen az elkövetőt…

Emblematikus továbbá azért, mert a vádlottak éppenséggel azon szervezethez köthetők, amelynek tagjai később is belekeveredtek a legsúlyosabb köztörvényes bűnözésbe, mi több, ismételten politikai háttérrel. Tehát fokozottan és össztársadalmi szinten elvárható a titkosszolgálatok megtisztítása. Legyen szó annak múltjáról vagy közelmúltjáról, ne adj isten jelenéről. Az országos titkosszolgálat ugyanis garancia kell legyen a demokrácia működésére – és fordítva.

Azért is emblematikus az ügy, mert normális lezárása esetén képes tudatni a legfelsőbb politikai vezetéssel a saját helyét és felelősségét. Azt, hogy ők a közszolgák, nem pedig a köz szolgálja őket, amire a közből bárkit bármilyen hatalmi eszközzel rákényszeríthetnek.

Nem utolsó sorban van még egy ok, amiért emblematikusnak és a jövőben tankönyvi példának tarthatjuk az elrablás és az amnesztia ügyét: a nyugati típusú demokrácia működésének és biztosíthatóságának, a hatalmi ágak elkülönítettségének és függetlenségének egyik mérője lesz.

Elvégre minden károgás ellenére a nyugathoz érdemes tartoznunk, akkor is, ha annak a legkeletibb szélén támolygunk. Mert ettől keletebbre olyan rezsimek vannak, amit épkézláb szlovák bíróság és épeszű állampolgár elítél.

Ezért szöknek sokan keletről nyugatra és nem nyugatról keletre. Aki nem ért egyet, demokratikusan és önként dönthet, senki sem tartja vissza Moszkváig, de Kabulig sem, lehet napestig válogatni a nem nyugati típusú berendezkedések között, ha az tetszik jobban…