Andrea Kalavská felajánlotta lemondását!

2019. december 4. - 16:45 | Belföld

Az egészségügyi miniszter ezt azután tette, hogy a kormány visszavonta a kórházreformot.

Andrea Kalavská felajánlotta lemondását!
Andrea Kalavská (Fotó: TASR)

"Nagyok az ellentétek köztem és a Smer között a beterjesztett törvények kapcsán" - árulta el a meghirdetett sajtótájékoztatóján. Állítása szerint Peter Pellegrini megpróbálja őt lebeszélni a távozásról, ugyanakkor ő úgy látja, hogy míg mostanáig látott valami reményt a jövőt illetően, addig ezután már nem.

Szavai szerint ő azt szerette volna, ha a parlament szavaz a reformról, még akkor is, ha azt végül elutasítják. "A mai nappal a reform a jelenlegi kormány alatt elvesztette értelmét. Valamit nagyon sürgősen tenni kell a kórházakkal, bízom benne, hogy a következő kormány azonosul a reformmal, és valamit tesznek az egészségüggyel" - fogalmazott.

Véleménye szerint kínos, nevetséges, sőt, groteszk, ahová mindez jutott.

Úgy látja, sikerült azonosítaniuk a problémákat, amelyekkel az egészségügy küzd, és már lejárta a részmegoldások ideje. "Zajac úrtól kezdődően egyetlen miniszternek sem volt ehhez elég bátorsága, vagy naivitása" - fogalmazott.

Közvetve Ficót is kritizálta. "Ha valaki semmibe vesz és háromnegyed éven keresztül csak ugráltat, az engem nem érdekel. Ha valaki ilyen tiszteletlenül bánik velem és hetekig halogatja a szavazást, azzal is együtt tudok élni. De hogy így viselkedik a nemzetével, az szomorú" - mondta.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a szerdai kormányülés után jelentette ki, hogy a kórházreform készen várja az új kormányt és az új parlamentet. A kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy a kórházreform témájával visszaélhettek volna a választásokat megelőző küzdelemben. Hozzátette: ahhoz, hogy a szlovák egészségügyet érintő jelentős változások hosszú távon fenntarthatók legyenek, széles körű politikai konszenzusra van szükség.

Pellegrini minden olyan minisztert figyelmeztetett, akik hasonló kaliberű reformokat készítenek elő, hogy a jövőben mielőbb mutassák be a terveiket, hogy aztán maradjon elég idejük a politikai támogatás megszerzésére.

„A kormány mai lépése semmi esetre sem jelenti azt, hogy lemondtunk volna azokról a felelős reformokról, amelyekre a szlovák egészségügynek szüksége van” – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve: a kórházreform készen várja az új kormányt és az új parlamentet.

„Ha a választások után lehetőséget kapunk erre, azon leszek, hogy ezt a témát újra megnyissuk, rögtön az új választási ciklus elején” – ígérte Pellegrini.

(Denník N/TASR)