Andrej Danko: Az USA nem ajánlott fel pénzügyi támogatást

Andrej Danko: Az USA nem ajánlott fel pénzügyi támogatást
Fotó: TASR/Jakub Kotian

Mindezt Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke jelentette be a szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Szlovákia nem tervez változtatni a külpolitikai irányultságán.
 

 „Nem folynak tárgyalások semmilyen pénzügyi támogatásról. A kongresszus csak a lehetséges pénzügyi segítség éves nagyságát hagyta jóvá. Ahhoz, hogy ebben a támogatásban részesülhessünk, külön szerződést kellene kötnünk, amely azonban az idegen hadsereg jelenlétét vonhatná magával. Egyszerűen kifejezve: ahhoz, hogy ezt a pénzt megfogjuk és a repterekbe fektessük, engedélyeznünk kellene az idegen hadsereg jelenlétét az országban"

– mondta Danko.

Danko elismeri a Smer-SD és a Híd igyekezetét, amelyek folytatnák a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal való védelmi együttműködés kapcsán. A házelnök szerint Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőnek beszélnie kellene a francia és a német kollégáival. Bár a tárgyalásokban nincs szó idegen hadsereg hosszú távú jelenlétéről, Danko szerint a szerződés ezt jogilag lehetővé teszi.

A védelmi minisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy a továbbiakban nem vesz részt az Egyesült Államok által a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatással kapcsolatos tárgyalásokon. A támogatás elfogadása a tárca álláspontja szerint veszélyeztetné a Szlovák Köztársaság szuverenitását. Az USA ajánlata ezen kívül nem felelt meg a szlovák Fegyveres Erők műveleti igényeinek sem. A döntés a külügyminisztériumot is meglepte, amely hétfőn arról tájékoztatott, hogy a védelmi tárca nem konzultálta meg vele ezt a lépést.

Danko még a hétvégén kijelentette, hogy amennyiben a kormány elfogadja az Egyesült Államok pénzügyi támogatásáról szóló megállapodást, az SNS távozik a kormányból.

„Szlovákiának van saját pénze, a hadgyakorlatot leszámítva semmilyen hadsereg nem tartózkodhat az ország területén"

– hangsúlyozta Danko.

TASR