Andrej Danko: Ismerjék be az ellenzéki képviselők, hogy tévedtek

Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke felszólította azokat az ellenzéki képviselőket, akik bírálták a parlament házszabály-módosítását, hogy ismerjék be a tévedésüket, ugyanakkor bocsánatkérést nem vár tőlük.

Andrej Danko: Ismerjék be az ellenzéki képviselők, hogy tévedtek
Fotó: TASR/Michal Svítok

„Nyilvánosan felszólítom ezeket az embereket, hogy legalább ismerjék be a tévedésüket. Nem várok bocsánatkérést, és próbálom elkerülni a konfliktusokat a sajtóval, de nekem két évig kellett elviselnem ennek az igazságtalanságnak a sajtóvisszhangját”

– közölte Danko.

A parlament elnöke hozzátette: az Alkotmánybíróság döntése egyértelmű bizonyítéka annak, hogy sem az emberi jogok, sem pedig a képviselők vagy az ellenzék jogai nem sérültek.

Danko szerint a szlovák parlamentnek kitűnő, európai szintű házirendje van, amely az elmúlt két évben bizonyította az életképességét.

„Javult a tárgyalások színvonala, a technikai munka, jobb lett a munkakörnyezet - nemcsak emberi, hanem technikai szempontból is”

– zárta a házelnök.

Danko ezzel az Alkotmánybíróság döntésére reagált, amely szerint a kormánykoalíció 2016-os házszabály-módosítása nem ellentétes a Szlovák Köztársaság Alkotmányával.

A házszabály-módosítás célja az volt, hogy biztosítsa a parlament hatékony működésének védelmét az ülések során. Az új szabályzat a képviselők felszólalását szabályozó időkorlátot vezetett be, valamint megtiltotta a transzparensek, plakátok, szórólapok, politikai pártokat propagáló anyagok és reklámok alkalmazását, illetve vizuális, hangos, vagy audiovizuális prezentációk bemutatását az ülésteremben. A parlament elnökét felruházták a joggal, hogy fegyelmi eljárást indítványozhasson azon képviselőkkel szemben, akik ismételt rendbontást követnek el az ülésteremben.

TASR