Andrej Danko kerekasztal-beszélgetést hív össze az abortusz témájában

2019. szeptember 27. - 21:25 | Belföld

Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke jövő hétre kerekasztal-beszélgetést hív össze a terhesség-megszakítás és az abortusztörvény esetleges módosítása témájában.

Ezt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette ki Danko. A Híd koalíciós párt már jelezte, hogy részt vesz a beszélgetésen.

A kerekasztal-beszélgetésre, amely jövő szerdán (október 2.) esedékes, szakembereket és politikusokat is várnak. Danko ezzel összefüggésben „merő politikai farizeusságnak” titulálta Marian Kotleba, az ĽSNS és Igor Matovič, az OĽaNO elnöke aktivitásait a témában.

Az SNS elnöke hozzáfűzte: terveik között szerepel a terhesség-megszakítás reklámozásának betiltása, illetve a kötelező tájékoztatás bevezetése. Kötelezővé tennék azt is, hogy a terhes nőnek megmutassák a magzatról készült felvételt.

A Híd képviselői már jelezték, hogy részt vesznek a kerekasztal-beszélgetésen. A szigorú tiltást nem tekintik hatékony megoldásnak, szerintük inkább motiválni kellene a nőket arra, hogy kihordják a magzatot.

„Krajčí képviselő javaslata, amelyet szeptemberben terjesztett a parlament elé, ilyen megoldást ajánlott. A többi javaslat csak a társadalmi feszültség fokozására irányult”

– jelentette ki Debnár Klára, a párt szóvivője.

A Híd figyelmeztet arra is: ha folytatják a témában az eszmecserét, nem szabad majd figyelmen kívül hagyni a szakemberek, elsősorban az orvosok, nőgyógyászok, pszichológusok véleményét sem.

Danko minden „releváns politikai párt” képviselőjét meg akarja hívni a beszélgetésre, Marian Kotleba pártjával azonban elutasította az együttműködést.

A parlamenti képviselők szerdán mindegyik törvényjavaslatot elvetették, amely a mesterséges terhesség-megszakítással foglalkozott. A parlament elé az OĽaNO, az ĽSNS, a Sme rodina két képviselője, Milan Krajniak és Jozef Lukáč, valamint Richard Vašečka független képviselő is terjesztett egy-egy ilyen javaslatot.

TASR