Andrej Danko nem indul az elnökválasztáson - női jelöltet akar

Andrej Danko (SNS) parlamentelnök nem indul az elnökválasztáson - női jelöltet akar.

Andrej Danko nem indul az elnökválasztáson - női jelöltet akar
Fotó: TASR/František Iván

A jelölt nevét azonban csak ősszel fogják elárulni. Danko ezt a Szlovák Nemzeti Párt XXV. Ünnepi Kongresszusán közölte Eperjesen (Prešov).

„Mindent megteszek azért, hogy női jelöltet állítsunk. – Ma ne akarjanak tőlem nevet, mert tudom, hogy mi várna rá. De meg vagyok róla győződve, hogy az SNS-nek saját jelöltet kell indítania. Én még fiatalnak érzem magam erre a pozícióra, és még kicsit többet kell harcolnom az SNS oldalán” – magyarázta. 

Megjegyezte, hogy az önkormányzati választásokon a párt szabad kezet ad minden járási pártstruktúrának.

A kongresszuson megtartották az SNS történetéről szóló kiadvány második részének a keresztelőjét, ezenkívül Anton Hykisch írónak, politikusnak és diplomatának átadták a párt legmagasabb kitüntetését, a Martin Rázus Rendet.

A párt tagjai továbbá értékelték az SNS működésének elmúlt időszakát. Danko nem tagadta, hogy a pártnak régebben problémái voltak, és hogy ki volt rabolva.

„Kikérem magamnak, hogy bárki megkérdőjelezze az SNS finanszírozását az én pártelnöki tisztségem alatt – jegyezte meg.

A kongresszuson arról is szó volt, hogy egyes politikai pártok működésképtelenek. A nemzetiek elnöke szerint nem minden parlamenti párt rendelkezik pártstruktúrával. „Szlovákia politikai válságban van, az állam attól szenved, hogy egyesek családi, illetve magánvállalkozást csináltak a politikából” – tette hozzá.

Danko szerint az évente megrendezett pártkongresszus az egészséges pártműködés biztosítéka. „Egy célom van. Sikereket érni el az SNS-szel, főleg a 2020-as parlamenti választásokon. Megpróbálunk nagyobb hatalomra szert tenni, és rendszerszintű változásokat megvalósítani a társadalomban” – jegyezte meg Danko. 

„Egy olyan üzenetet akarunk közvetíteni, hogy ha Szlovákia meg akar változni, és fejlődni akar, akkor olyan reformokon és változásokon kell keresztülmennie, amelyeken az SNS is keresztülment” – jelentette ki. Elmondta, hogy azokat, akik rosszat csináltak és loptak, elűzték a pártból, és hogy szerinte az országban is hasonlóképpen kellene rendet rakni.

A Szlovák Nemzeti Pártnak jelenleg körülbelül 7000 tagja van, közülük 250-en vettek részt a szombati kongresszuson. 

TASR