Andrej Danko Rómába utazott, találkozik a pápával

2019. március 21. - 16:11 | Belföld

Andrej Danko, a parlament elnöke (SNS) csütörtökön Rómába repült, ahol a kétnapos programja keretén belül pápai audiencián vesz részt Radek Vondráčekkel, a cseh parlament alsóházának elnökével.

Andrej Danko Rómába utazott, találkozik a pápával
Fotó: TASR

A mostani lesz Danko második találkozása Ferenc pápával a parlamenti elnöki tisztsége alatt.

A szlovák és a cseh parlament elnökeinek közös vatikáni látogatását Danko kezdeményezte Szent Cirill halálának 1150. évfordulója és Jozef Tomko, szlovák vatikáni bíboros 95. születésnapja alkalmából.

Danko csütörtökön részt vesz a lateráni Szent Kelemen-bazilikában tartott misén. Itt van eltemetve Szent Cirill is. A Colosseumtól nem messze lévő bazilikában tartott misét Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek fogja vezetni.

„Ezzel a különleges, ökumenikus jellegű látogatással mi, szlovákok és csehek közösen fejet hajtunk Szent Cirill és Metód hittérítők, Európa és Szlovákia védőszentjeinek emléke és üzenete előtt, Konstantin Filozófus – Szent Cirill halálának 1150. évfordulójára emlékezve. Szent Cirill és Metód kulturális és szellemi öröksége az egyetemes keresztény értékek alapját képezi a jelenlegi és a jövő generációk számára is, amelyre a szlovák alkotmány preambuluma is hivatkozik"

– magyarázta a látogatás fő célját Danko.

Szent Cirill, eredeti nevén Konstantin, a szlovák írásbeliség megteremtője 869. február 14-én, 42 évesen szerzetesként halt meg Rómában.

Danko és Vondráček pénteken közösen megkoszorúzzák Jan Palach, Alexander Dubček és Milan Rastislav Štefánik emlékművét.

TASR