Andrej Dankót kihallgatta a NAKA!

2020. július 23. - 15:10 | Belföld

Andrej Dankót, az SNS elnökét csütörtökön délután kihallgatták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) besztercebányai kirendeltségén - írja az Aktuality.sk.

Andrej Dankót kihallgatta a NAKA!
Fotó: TASR

Az utóbbi időben az SNS elnökének neve a Dobytkár- és a Tipos-üggyel kapcsolatban is szóba került. Amellett, hogy a gyanú szerint a Tipos állami lottótársaságban pénzmosást követtek el, a rendőrségnek feltűnt az igazgató tanácsadójának fura állása is.

Milan Čuba ugyan hivatalosan két és fél éven keresztül a Tipos alkalmazottja volt, de a vállalatban szinte senki sem ismerte őt. Az Aktuality szerint azért, hogy az egykori vezérigazgató, Ján Barczi jobbkeze volt, havonta több ezres fizetést vett fel. Ez idő alatt így több mint 100 ezres keresetre tett szert.

A rendőrség vizsgálja, hogy a tanácsadó nem csak papíron volt-e alkalmazott a Tiposnál. Az Aktuality szerint Čuba a nyomozóknak elárulta, hogy Andrej Dankótól kapta a tippet az állásra a Tiposnál.

Čuba szavai szerint az egykori házelnök 2016 novemberében tanácsadói állást is kínált neki a védelmi részlegen, de ezt Čuba nem fogadta el, mert a munkát nem lehetett otthonról végezni. Danko másik ajánlatát aztán elfogadta, majd találkozott a Tipos akkori főnökével, 2017 áprilisától pedig betöltötte a tanácsadói állást.

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy az SNS elnökét a Dobytkár-üggyel kapcsolatban hallgatják ki. A korrupciós ügy egyik koronatanúja ugyanis azt állítja, hogy a több milliós kenőpénzek egy része az SNS-nél kötött ki.

A nyomozati irat alapján a nyitrai vállalkozóhoz, Nobert Bödörhöz vándorolt az Agrárkifizetési Ügynökségnél korábban dolgozó korrupt vezetőktől származó pénz egy része. A március eleje óta kipattant Állattenyésztő (Dobytkár) fedőnevű ügyről van szó, ami arról szól, hogy befolyásos emberek uniós támogatásokat nyúlhattak le szervezett módon, és eddig 10 millió euró kenőpénzt azonosítottak be a rendőrök.

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk, Ján Kožuch, az Agrárkifizető Ügynökség volt főnöke, valamint Martin Kvietik, a Slavia Capital befektetői társaság embere a rendőrség szerint összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadott el még az előző kormány ideje alatt. A két személy a földművelési minisztériumot márciusig irányító SNS-hez köthető.


(Aktuality.sk/para)

Címkék: NAKA, Andrej Danko, Tipos