Andrej Doležal ígérete ellenére sem ad az állam üdülési utalványokat – sem idén, sem jövőre

2020. október 16. - 15:56 | Belföld

Csalódniuk kell azoknak, akik abban a reményben (is) választották a hazai nyaralást, hogy az állam majd kifizeti a számla felét: már biztos, hogy a kormány nem „államosítja” az üdülési csekket. Pedig augusztus végén Andrej Doležal (Sme rodina), a turizmusért is felelős közlekedési ügyi miniszter még ezt ígérte. Most azonban kiderült, hogy minden marad a régiben.

Andrej Doležal ígérete ellenére sem ad az állam üdülési utalványokat – sem idén, sem jövőre
Fotó: TASR

Közvetlen támogatással segíti a kormány a hazai turizmust, tavaszi és a most újra elrendelt bezárások miatt nehéz helyzetbe került hoteleket, vendéglőket, aquaparkokat – ezzel az indokkal lépett vissza a kabinet attól a tervétől, hogy átvállalja a munkáltatóktól az üdülési utalványok anyagi terheit, és egyúttal kibővítse a kedvezményezettek körét.

Nem az üdülési csekk a legcélzottabb támogatás?

Az üdülési utalvány marad, csak továbbra is a munkaadó fizeti, nem a kormány.

„Az üdülési utalványok jelenleg az eredeti szabályoknak megfelelően működnek. A kormány az idegenforgalmi ágazat támogatásának más módját választotta a jelenlegi járványhelyzetben, amely célzottabb és hatékonyabb, mint az üdülési utalványok rendszere” – válaszolta pénteken a Paraméter kérdéseire a közlekedésügyi minisztérium.

Szeptemberben meglesz, ígérte augusztus végén Doležal

Pedig mmásfél hónappal ezelőtt Andrej Doležal közlekedési ügyi miniszter még határozottan állította, hogy már csak egy-két hét kérdése, és a kormány is rábólint az ő elképzelésére, és már idén mindenkinek az állam fizeti az utazási utalványt.

„Mindent megteszünk, hogy már idén is kifizesse az állam – mondta a Paraméternek a miniszter.

– Az az elképzelésünk, hogy ha az állam átvállalja a munkaadó szerepét az üdülési csekkekben, vagyis fizeti majd a 275 eurót, az elemzőink szerint ennek az összegnek a 95 százaléka megtérül.” Ugyan határidőt nem mondott a javaslata elfogadására, de azt állította, hogy „szeptember folyamán azonban biztosan meglesz”.

Lesz állami segítség, de nem az üdülési csekk segítségével

Úgy látszik ez az elemzés nem volt meggyőző a pénzügyminisztérium (vagy a kormány) számára, amely nem adta meg a zöldet a viszonylag költséges programhoz. Úgy látszik, Doležalnak az az érve sem hatott, hogy az idegenforgalomban mintegy 20-30 ezer állás kerül veszélybe, amelyeket az utalványokkal meg lehetne menteni.

A kormány ugyan menti az idegenforgalmat, de nem az utalványokkal. A szerdai kormányülésen 100 millió eurós csomagot fogadtak el, amely a bevételkiesés arányában, de legfeljebb a bevétel 10 százalékáig ad gyorssegélyt az érintett cégeknek. Ez azt jelenti, hogy abban a hónapban, amikor teljesen leállt az adott cég – például zárva tartott az étterem – így a havi árbevétele 100 százalékkal csökkent, akkor az előző éves havi árbevétele 10 százalékát kapja támogatásként az államtól. Ezzel azonban legfeljebb az érintett vállalkozásokat lehet megmenteni, a lakosság üdülési költségeit nem fedezi.

(Szinte) Mindenkire vonatkozik majd

Pedig a közlekedési miniszter nyáron azt ígérte, hogy az állami üdülésicsekk-program érvényes lesz mindenkire, akinek legalább három hónapot ledolgozott ebben az évben, és visszamenőleg is érvényesíthető lesz.

„Mindenkire vonatkozik majd, aki legalább 3 hónapja dolgozik, és vonatkozik majd az egyéni vállalkozókra is – ígérte a Paraméternek a miniszter.

– Eddig ugye csak az 50 alkalmazottnál nagyobb cégekre vonatkozott, mi most ezt a bázist ki akarjuk bővíteni.” Ez jelentős bővítés lett volna, hiszen az alkalmazottak jelentős része dolgozik az 50 alkalmazottnál kisebb vállalatoknál, és azok száma is viszonylag jelentős, akik az elmúlt két évben kerültek az adott vállalathoz. Ha ugyanis egy alkalmazot csak egy évet és 11 hónapot húzott le egy helyen, akkor nem jár neki a támogatás.

Marad a határ az 50 alkalmazott

Jelenleg ugyanis – és ez az állapot nem változik – csak az 50 alkalmazottnál nagyobb cégek fizetik kötelezően dolgozóiknak, a kisebb vállalatok önkéntesen megtehetik ugyanezt, az egyéni vállalkozóknak viszont senki nem ad üdülési utalványt, csak a költségeik közé tehetik be az üdülés árának 55%-át. Az alkalmazott vagy utalványt kap a cégtől, amelynek értéke az üdülés árának 55 százaléka, de legfeljebb 275 euró, vagy pedig utólag kapja meg az üdülési támogatást, a benyújtott számlák alapján. A maximális összeg tehát annak jár, aki legalább 500 eurót elköltött a nyaraláson, miközben a támogatás felhasználható a házastársa és a gyermekei üdülési költségeinek fedezésére is.

Az üdülési csekk szabályozása még változhat.

A költségvetési törvény azt mutatja, hogy jövőre sem fizeti majd az állam az üdülési csekkeket az alkalmazottaknak, erre a célra legalábbis egy centet sem tartalmaz a kormány által a héten elfogadott változat. A közlekedésügyi minisztérium azonban még nem adta fel:

„Nem zárjuk ki, hogy a jövőben még lehetnek változások az üdülési utalványokkal kapcsolatban”

– válaszolta a Paraméter kérdéseire a szaktárca.

Lajos P. János