Andrej Kiska három új nagykövetnek adta át a megbízólevelét

2018. december 10. - 21:11 | Belföld

A kuvaiti diplomáciai missziót Igor Hajdušek, a dél-koreait Ján Kuderjavý, az etiópiait pedig Drahomír Štos fogja vezetni. Andrej Kiska államfő hétfőn adta át a nagyköveteknek a megbízóleveleket, és elmondta, hogy Szlovákiának kiváló nagykövetei vannak, amiről mindig újra és újra meggyőződik, amikor külföldi vezetőkkel találkozik.

Andrej Kiska három új nagykövetnek adta át a megbízólevelét
Fotó: TASR

„Mindig nagy örömmel tölt el, amikor a találkozókon a külföldi vezetők megjegyzik, hogy milyen jó nagyköveteink vannak. Ahhoz képest, hogy Szlovákia egy kis ország, a nagykövetek terén nem panaszkodhatunk" – mondta az államfő, aki egyúttal reméli, hogy a nagykövetek ebben a szellemben fognak továbbra is tevékenykedni.

Kiska azt is elmondta, hogy nagyon sajnálja, hogy a nagykövetek családtagjainak gyakran fel kell áldozniuk a karrierjüket. „Sajnos még mindig nem sikerült a minisztériummal olyan körülményeket kialakítanunk, amelyek között a nagykövetek rokonai külföldön is azt a tevékenységet végezhetnék, amelyet itthon" – állapította meg Kiska, aki saját elmondása szerint nemcsak sikeres, hanem boldog nagyköveteket is szeretne látni a nagykövetségeken.

Kiska a nagyköveteknek is megemlítette Miroslav Lajčák külügyminiszter döntését. „Úgy gondolom, hogy ennek a döntésnek nemcsak a minisztérium örült, hanem mindenki, akinek számít, hogy a külpolitika jó kezekben legyen" – zárta.

TASR