Andrej Kiska a nárciszok napja alkalmából önkéntesekkel találkozott

A nárciszok napja alkalmából Andrej Kiska államfő péntek délelőtt Poprádon (Poprad) találkozott azokkal az önkéntesekkel, akik az utcákon gyűjtenek pénzt a rákos betegek megsegítésére. 

Andrej Kiska a nárciszok napja alkalmából önkéntesekkel találkozott
Fotó: TASR

„Annak ellenére, hogy péntek 13-a van, és azt mondják, hogy ez egy szerencsétlen nap, én hiszem, hogy ez a mai szerencsés és sikeres nap lesz” – mondta Kiska.

Pénteken a Rákellenes Liga mintegy 16 000 önkéntese gyűjt pénzt országszerte az utcákon a rákos betegek támogatására. A nárciszok napja kezdeményezés célja nem csupán a pénzgyűjtés, az önkéntesek a betegség gyakori előfordulására is fel akarják hívni a figyelmet. „Számomra a nárciszok napja nem csupán egy olyan nap, amikor nagy összegű pénzadomány gyűlik össze, amely segíthet a betegség megelőzésében, gyógyításában, vagy a pszichológiai segítségnyújtásban, hanem olyan nap is, amikor a szlovákiai betegeknek megmutathatjuk, hogy gondolunk rájuk, szorítunk nekik, és hogy nincsenek egyedül” – hangsúlyozta az államfő.

Hozzátette: a statisztikák szerint a rák minden harmadik embert érint, és minden negyedik meg is hal a betegség következtében. A ruhára tűzhető, sárga nárcisz a remény szimbóluma, mellyel szolidaritást vállalhatunk mindazokkal, akik daganatos megbetegedéssel küzdenek - zárta Kiska.

TASR