Andruskó gyanúja megalapozatlan lehetett, leállították a nyomozást az RTVS-riporternő halála ügyében

2019. november 13. - 10:18 | Belföld

Megalapozatlannak bizonyult a gyanú, amit a Kuciak-gyilkosság egyik közvetítőjeként ismert Andruskó Zoltán vetett fel. 

Andruskó gyanúja megalapozatlan lehetett, leállították a nyomozást az RTVS-riporternő halála ügyében
Leona Kočkovičová-Fučíková (Fotó: Nový Čas)

Andruskó Zoltán az egyik vallomásában említette, hogy 2016 nyarán mérgező gombákat szedtek Alena Zsuzsovával Nyitra környékén. Annak az évnek a végén tájékoztatott a sajtó Leona Kočkovičová-Fučíková, a szlovák köztévé (RTVS) riporterének hirtelen haláláról. A vallomásában Andruskó azt mondta, akkoriban felmerült benne a gyanú, hogy az általuk szedett gombákkal mérgezték meg.

A vallomás után a rendőrség azonnal elkezdte kivizsgálni az ügyet, idén márciusban pedig a NAKA nyomozója előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság gyanújával indított nyomozást. Kihallgattak több tanút, a nyomozásba pedig bevontak egy egészségügyi és gyógyszerészeti területen jártas igazságügyi orvosszakértőt is - írja a szlovák rendőrség a Facebookon.

Ezt követően a nyomozó körüljárta a riporternő életét és azokat az eseményeket, amelyek a halálát megelőzték. Foglalkozott az egészségügyi állapotával, személyes és munkahelyi viszonyaival. Megvizsgált több lehetséges motívumot és a lehetséges gyanúsítottakhoz fűződő viszonyát is.

"Az orvosszakértői vélemény egyértelműen arra utal, hogy a halála nem mérgező anyagok következtében történt. A nyomozás eredményeiből az is kitűnik, hogy a riporternő nem foglalkozott olyan témákkal, amelyek miatt a lehetséges gyanúsítottak veszélyeztetve érezhették magukat. Rendezett családi életet élt, harmonikus házasságban, pénzügyi problémák nélkül" - írja a rendőrség, majd leszögezik, mindezek alapján kétség sem fér hozzá, hogy a gyanú megalapozatlan volt.

Kočkovičováról a TASR közölte, hogy 2016-ban az eddigi információk szerint akut leukémiában halt meg.

(TASR)