Annak a fele sem tréfa, amivel mostanában szórakoznak a szlovákiai kamaszok

2023. január 23. - 09:59 | Belföld

Azért akarnak így tenni, hogy bevágódjanak a többiek előtt - tudta meg a Markíza, amelynek ezt több szakember is megerősítette.

Annak a fele sem tréfa, amivel mostanában szórakoznak a szlovákiai kamaszok
Illusztráció

Említettek egy példát is rá, hogy egy kamaszlány azt akarta a pszichiátrián, hogy bent fogják, mert ki akarta próbálni, milyen az. Ez viszont nem is volt olyan egyszerű.

"Releváns gyógyászati indoklás nélkül semmi esetben sem vehetünk fel senkit" - reagált Dana Kamenická, a Lelki Betegségek Nemzeti Központjának szóvivője.

Lenka Petráková, a körmöcbányai pszichiátriai klinika főorvoshelyettese elárulta, hogy náluk volt egy olyan eset, amikor 2-3 fiatal lány a közösségi oldalon megegyezett róla, hogy mindegyikük megpróbálja a bejutást, szórakozásképp, hogy ott legyenek együtt.

Zuzana Juráneková, a fiataloknak online tanácsokat adó IPčko munkatársa emlékeztetett, hogy az online térben nagyon gyorsan terjednek el az új trendek. "A tinédzser korra jellemző, hogy a történések részesei szeretnének lenni. Nagyon szeretnének tartozni valamilyen csoportba, közösségbe" - fogalmazott.

Eközben viszont nem gondolnak arra, hogy ezzel az ötletükkel mások elől foglalnak el helyeket, olyanok elől, akiknek valóban szükségük lenne a szakmai segítségre.

"Ebben a korban a fiataloknak még nem elég érett az agyuk azon része, amely képes kiértékelni a kockázatokat, következményeket" - mondta Juráneková.

Márpedig következményei ilyen ténykedésnek is vannak, és nemcsak arról van szó, hogy mások elől foglalják a helyet. Akadt egy kamasz, aki öngyilkossággal kezdett fenyegetőzni otthon, mire az édesanyja kihívta a mentőket, akik bevitték a pszichiátriára. Ő pedig a vizsgálatok alatt már nevetni kezdett, hogy csak átejtette őket. Hazaküldték, az édesnanyjának pedig pénzbírságot kellett fizetnie, amiért visszaélt a fia a mentőkkel.

A Markíza által megszólaltatott szakember szerint ilyen hóbortokról nem egyfajta hatalmi pozícióból kellene beszélni a fiatalokkal, hanem kipuhatolni, mit tudnak ilyesmiről, mit gondolnak róla, hogyan cselekednének és kihez fordulnának. Szerinte fontos, hogy elfogadó módon kezdjünk beszélgetni a fiatalokkal erről. Ebből ugyanis azt szűrheti le, hogy nyugodtan bizalommal fordulhat a szülőjéhez.

(Markíza)

Címkék: pszichiátria