Annyi az idei kukoricatermésnek, hacsak nem történik „csoda“

2022. július 26. - 11:58 | Belföld

A szárazság jelentősen befolyásolja a kukoricatermést Szlovákiában. Amennyiben az elkövetkező napokban nem érkezik jelentősebb mennyiségű csapadék, a terméshozam nagyon rossz lesz, a gazdáknak pedig más megoldást kell találniuk az állatok etetésére – közölte kedden a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK).

Annyi az idei kukoricatermésnek, hacsak nem történik „csoda“
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az SPPK szóvivője, Matej Korpáš elmondta, a kukorica nagy mértékben reagál a vízre, ezért némi javulásban még bízhatnak a gazdák, amennyiben jelentősebb mennyiségű csapadék érkezik.

A termelők rendkívül rossz körülményekre panaszkodnak elsősorban Léva, Nagykürtös és Rozsnyó környékén, de más térségekből is jelentenek problémákat.

Ha augusztus végéig nem esik legalább annyi eső, amennyire a kukoricának szüksége van, akkor a terméshozam jócskán átlag alatti lesz. „A hosszú távú ötéves átlag 7,4 tonna/hektár. Ezt a számot meg sem közelítjük" – tette hozzá.

Az ágazatban 50 éve dolgozó gazdák nem emlékeznek hasonló helyzetre, de bíznak benne, hogy még változhat. "A legnagyobb probléma éppen az őszi növényekkel – kukoricával, napraforgóval, cukorrépával vagy szójával – van" – mutatott rá a szóvivő.


(TASR)

Címkék: kukorica, szárazság