Annyi eső esett, hogy visszatért a víz a Bódva folyó medrébe Szepsinél

2022. augusztus 4. - 13:58 | Régió

Újra van víz a Bódva folyó medrében Szepsinél. A lehullott csapadéknak köszönhetően javult a hidrológiai helyzet - tájékoztatott honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Annyi eső esett, hogy visszatért a víz a Bódva folyó medrébe Szepsinél
wikipédia

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) tájékoztatása szerint korábban sem száradt ki teljesen a Bódva. „Lokális kiszáradás volt, amit az altalaj kiszáradása okozott, és ez a helyzet főleg Szepsi környékén volt tapasztalható. A hétvégi esőzéseknek köszönhető, hogy a vízszint érezhetően megemelkedett" – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Marián Bocák, az SVP szóvivője.

Továbbra is tart a szárazság, október óta nem esett elég eső, ezért megismétlődhet a helyzet. „Ez azonban nem szokatlan. Vannak olyan folyók, amelyek a száraz évszakban kiszáradnak, vagy minimális a vízhozamuk. Ahol vízszabályozó létesítmények épültek, ott a jogszabályi előírásoknak megfelelően szabályozható a folyók vízszintje" - tájékoztatott a szóvivő. Bocák hozzátette, jelenleg az SVP kezelésében levő összes víztározóban kielégítő a helyzet.

TASR