Annyi idős halt meg a koronavírus miatt, hogy csökkentek az állam nyugdíjkiadásai

2021. október 20. - 13:39 | Belföld

A nyugdíjas populáció évről évre növekedett Szlovákiában, sőt 2018-ban először több volt az idős személy, mint a gyerek. A koronavírus-járvány érkezésével azonban változott a helyzet. A Statisztikai Hivatal adatai szerint 15 ezer személy halálát okozták a Covid-19 szövődményei, ezek 80%-a pedig 65 éven felüli volt. A Szociális Biztosító ezért nem merítette ki a költségvetésben tervezett nyugdíjalap egészét.

Annyi idős halt meg a koronavírus miatt, hogy csökkentek az állam nyugdíjkiadásai
Fotó: TASR

Tavaly Szlovákiában 59 ezer ember vesztette életét, ami a legtöbb a második világháború óta. Összesen négyezren estek a Covid-19 áldozatává, de a járvány okozta tendencia idén is folytatódott. Augusztusig 47 ezren hunytak el Szlovákiában, ezek 77%-a pedig 65 éven felüli volt – közülük 8807 személynél állapítottak meg koronavírus-fertőzést.

Év elején csökkenést jegyeztek fel az öregségi nyugdíj kifizetése terén – míg januárban 1,09 millió nyugdíjat fizettek ki, addig áprilisban már 14 ezerrel kevesebbet. A nyári hónapokban viszont újfent emelkedni kezdett a nyugdíjszedők száma, augusztusban pedig elérte az 1,09 milliót. Évközi viszonylatban ez 6500-zal több.

Az államkassza az idei évre 8,1 milliárd euróval számolt az öregségi nyugdíj kifizetésére, de várhatóan ez valójában majd 7,9 milliárd lesz. Ján Šebo adórendszer-szakértő szerint elsősorban valóban az idősek Covid-19 okozta túlzott elhalálozásának a számlájára írható ez a különbség.

A költségvetésben így 222 millió eurós megtakarítással számolnak. Szeptember végéig a Szociális Biztosító összesen 66 ezer megszűnt nyugdíjazást regisztrált elhalálozás miatt. Zuzana Dvoráková, a biztosító szóvivője szerint ezért a tervezetthez képest 48 millió euróval kevesebbet fizettek ki nyugdíjakra.

Radovan Ďuran elemző viszont figyelmeztet, hogy nincs szó spórolásról, ugyanis az adórendszer eleve deficitjellegű, így a Szociális Biztosítónak ennek ellenére dotációra lesz szüksége a nyugdíjak finanszírozására. Szerinte a nyugdíjaknak szisztematikusan növekedniük kell a nyugdíjinflációnak megfelelően, mivel a célirányos intézkedések ütköznének a hosszú távú fenntarthatósággal.

Jövőre 8,24 milliárd euróval számol a költségvetés a nyugdíjazásra, ami 326 millióval több mint idén. Januártól az idősek a nyugdíjazási inflációnak köszönhetően kaphatnak majd több nyugdíjat, ami 1,3%-nak felel meg. A valorizációra szánt kiadások 109,5 millió eurónak felelnek meg. A nyugdíjak kifizetésébe viszont újfent beleszólhat a járvány harmadik hulláma. A becslések szerint jövőre 58 ezerrel nőhet a nyugdíjasok száma.

(hnonline.sk)