Annyi a medvetámadás Erdélyben, hogy erről panaszkodtak az Európai Parlamentben

2019. november 26. - 20:00 | Külföld

Az Európai Parlamenthez intéznek petíciót a túlszaporodott romániai medveállomány ügyében a leginkább érintett Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megye vezetői. Ezt a négy megye elöljárói jelentették be a Sepsiszentgyörgyön tartott közös keddi sajtótájékoztatójukon, melyről az Agerpres hírügynökség közölt tudósítást.

Annyi a medvetámadás Erdélyben, hogy erről panaszkodtak az Európai Parlamentben
Illusztráció

A sajtótájékoztatón Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy az adatok a medvék túlszaporodását jelzik. Tudomása szerint hét ember halt meg idén medvetámadás következtében Romániában, mindennaposak az országúti, vasúti medvegázolások és a gazdák által tett kárbejelentések. Utóbbiak idei száma a négy megyében elérte az ezret.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus szerint a romániai környezetvédelmi minisztériumnak jót tenne, ha Brüsszelből is intenék a beavatkozásra, hiszen Románia az EU-csatlakozáskor vállalta a medveállománya megőrzését. Borboly szerint a jelenlegi rendszer, amelyben a minisztérium adhat engedélyt a veszélyes egyedek kilövésére vagy áthelyezésére, a nagy bürokrácia miatt nem működőképes. Úgy vélte, a rendszer akkor válna operatívvá, ha a helyi hatóságok kapnának jogosultságot a fellépésre.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke kétségbe vonta, hogy valósak lennének a medveállományra vonatkozó számok. Szerinte, ha tízezer medve van Romániában, akkor az állomány nyolcvan százaléka a négy megyében él. A politikus úgy vélte: ismét engedélyezni kell a populációszabályozás érdekében történő vadászatot, és emellett kell lehetőséget teremteni a veszélyes egyedek kilövésére. Ugyanakkor gondoskodni kell a medvék által okozott anyagi károk gyors megtérítéséről is.

Alexandru Adrian Gabor, a Brassó megyei önkormányzat alelnöke arról beszélt, hogy a 2000-es évek eleje óta okoznak gondot Brassó városban és a megyében a medvék, de akárhányszor kérték a központi hatóságok segítségét a probléma megoldásához, Bukarest ezzel mindig adós maradt.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke megemlítette: az általa vezetett megyében két embert öltek meg idén a medvék, és Szováta fürdővárosban már nem mernek este kimenni az utcákra az emberek, mert nagy az esélye annak, hogy medvével találkoznak. A politikus szerint a helyzet tarthatatlan, sürgős intézkedésekre van szükség.

A sajtótájékoztatóban az interneten keresztül kapcsolódott be Vincze Lóránd EP-képviselő, aki a petíció brüsszeli képviseletét vállalta. Romániában azt követően szaporodott túl a medveállomány, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

MTI