Annyi pénze nem is lehetett hivatalosan az elhunyt Paškának, mint amennyit most családja örököl!

2020. május 11. - 13:36 | Belföld

A hagyatéki eljárás során Pavol Paška, a Smer-SD egykori alelnökének és a parlament egykori elnökének családtagjai között 1,2 millió eurónyi vagyont osztanak szét, és ez az összeg még nem tartalmazza azokat az ingatlanokat, amelyeket Paška egykor használt. Komed nevű cége könyvelése szerint további 1,3 millió eurója lehetett - mutatott rá hétfői cikkében a SME.

Annyi pénze nem is lehetett hivatalosan az elhunyt Paškának, mint amennyit most családja örököl!
Pavol Paška (Fotó: TASR)

A Kassai I. Járásbíróság közölt részleteket a hagyatéki eljárásból, és eszerint Paška vagyona kételyeket ébreszt, mert hivatalos úton nem igazán tehetett szert rá. 2002-től volt parlamenti képviselő, amiért évente durván 30 ezer eurót vihetett haza, miközben vagyonbevallása szerint magánjellegű jövedelme valamilyen vállalkozásból nem volt feltüntetve.

A SME rámutatott, hogy ha a teljes fizetését félrerakja, akkor is csak legfeljebb 400 ezer eurója lehetne, és nem egymillió, mint az a hagyatéki eljárásban szerepel.

Paškának egy számláján 260 ezer eurója volt, további három számlán különböző bankokban összesen 42 ezer.

Egy belga bank kötvényeiben volt 622 ezer eurója, míg egy részvényalapban 20 ezre. Volt emellett egy parasztháza, egy pozsonyi lakása, egy kassai garázsa, erdői több helyen is.

Nem képezi a hagyatéki eljárás részét egy kassai lakás, melyben Paška élt. Ez hivatalosan az özvegye tulajdona lett.

2014-ben a parlament összeférhetetlenségi bizottsága vizsgálta meg Paška vagyonát, miután robbant a pöstyéni kórház CT-botránya. Emlékezhetünk, a kórház túlárazott szerződést kötött a CT-vásárlásról egy Medical Group nevű céggel, melynél Paška korábban dolgozott. Emiatt akkoriban ő, a parlament alelnöke, Renáta Zmajkovičová és az egészségügyi miniszter is távozni kényszerült.

Szintén 2014-ben, a CT-botrány idején mutatott rá a Komed nevű cégre Daniel Lipšic, aki akkoriban parlamenti képviselő volt, valamint a Fair-Play Szövetség. A cég ugyanis rendkívül nyereséges volt annak ellenére, hogy csupán egyetlen alkalmazottja volt. 2008 és 2018 között 1,5 millió eurós tiszta haszonra tett szert. A cégnek nem voltak állami megrendelései, Igor Matovič viszont akkoriban azt hajtogatta, hogy Paška ezen keresztül mossa tisztára a kenőpénzeit. Ezt sosem tudták bebizonyítani.

Most csak Paška száz százalékos tulajdonrészét számították be az örökségbe, ami 6639 eurót teszi ki, de a cég vagyonát nem. A hagyatéki eljárás során a céget megszüntették, vagyonát értékesítették, majd a hitelezőit kifizették. A cég tulajdonába tartozott egy 800 ezer eurót érő villa Kassán, amit a likvidáció során Paška özvegye és fiai vásároltak meg.

Pavol Paška mintegy két éve, 2018 áprilisában hunyt el.

(SME)

Címkék: Pavol Paška