Annyira ellenzik a települések a kötelező óvodát, hogy azt az alkotmánybíróság elé viszik

2019. november 29. - 12:21 | Belföld

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) heteken belül eljuttatja az Alkotmánybíróságra a kötelező óvodalátogatás bevezetését megtámadó beadványát. A törvény kötelezővé teszi az ötödik életévüket betöltött gyerekek számára az óvodalátogatást. „Ha a törvény már most hatályos lenne, nem tudnánk betartani”, jelentette ki Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője, hozzátéve, hogy a beadvány már majdnem kész.

Annyira ellenzik a települések a kötelező óvodát, hogy azt az alkotmánybíróság elé viszik
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

„A törvény gyakorlati szempontból is betarthatatlan, például tartalmazza, hogy a gyerek utazási költségeit megtérítik, de ugye négy-öt-hatéves gyerek valószínűleg nem fog egyedül utazni a buszon. Ki fizeti ki a szülő utazási költségeit? Főleg hogy arról beszélünk, hogy az úgynevezett ingerszegény környezetben élő gyerekek érdekében vezetik be a kötelező óvodalátogatást” - tette fel a kérdést Kaliňák.

További problémának tartja, hogy a törvény a gyerek állandó lakhelye szerint úgynevezett törzsiskolával kapcsolatos kötelességekről is beszél, de az nincs megszabva, hogy melyik ez az iskola. „Meggyőződésünk, hogy a törvény alkotmánysértő és ellentétes az önkormányzatok európai chartájával is” - tette hozzá.

Az oktatási tárca az ötéves gyerekek kötelező óvodalátogatásának bevezetésétől azt reméli, hogy majd jobb eredmények születnek a központi országos iskolai felmérőkön, mivel a hátrányos helyzetű gyerekek így kötelezően részt vesznek az iskola-előkészítő óvodai programokban és főleg a kommunikációs készségeik javulhatnak. A kötelező óvodalátogatás 2021. január 1-jén lépne életbe.

TASR