Annyira kritikus a helyzet az egyik régióban, hogy már csak két szabad lélegeztetőgép maradt

2021. november 15. - 13:37 | Belföld

Az eperjesi (Prešov) régió összes egészségügyi intézménye, ahol orvosok, nővérek és más egészségügyi alkalmazottak COVID-pácienseket látnak el, a reprofilizálás legmagasabb, harmadik szakaszában van. A szabad lélegeztetőgépek számát tekintve itt a legkritikusabb a helyzet – közölte a Paraméterrel Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Annyira kritikus a helyzet az egyik régióban, hogy már csak két szabad lélegeztetőgép maradt
Fotó: Paraméter - illusztráció

A tárca adatai szerint Eperjes megyében az oxigénre kapcsolt ágyak 93 százaléka foglalt (508-ból 473). A magas áramlású (high flow) oxigénterápiás készülékkel ellátott ágyak mindössze 5 százaléka szabad (a 43-ból 41 foglalt),

a mesterséges invazív lélegeztetésre szoruló páciensek száma pedig jelenleg 51, miközben 53 lélegeztetőgép áll rendelkezésre a megyében (96 százaléka foglalt), tehát már csak kettő maradt szabadon.

„Az elmúlt héten 165 pácienst kellett átszállítani másik kórházba, közülük 35-en mesterséges lélegeztetésre szorultak. A csapatommal figyelmesen követjük a helyzetet“ – jelentette ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.


Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (Fotó: TASR)

Kamil Száz egészségügyi államtitkár közölte, a megyében későbbi időpontra teszik azokat a műtéteket, amelyek elhalasztása nem vezet a páciens állapotának romlásához. Mindenkit biztosított ugyanakkor arról, hogy akinek akut egészségügyi ellátásra van szüksége, megkapja azt.

„Arra kértük a régió összes egészségügyi intézményét, hogy maximalizálják kapacitásukat a Covid-páciensek számára a harmadik reprofilizálási szakaszon felül. Készülünk a tárcán kívüli egészségügyi intézmények bevonására is” – mondta Lengvarský.

Az egészségügyi minisztérium az eperjesi önkormányzattal együttműködve arra szólítja fel az embereket, hogy a lehető legrövidebb időn belül oltassák be magukat, a vakcina ugyanis véd a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásával szemben, ezáltal pedig csökken a kórházakra nehezedő nyomás.

„Segítsenek önök is az egészségügyi alkalmazottaknak, akik már nagyon kimerültek“ – áll a minisztérium felhívásában.


(parameter)