Annyit keres a dunaszerdahelyi polgármester, mint a szlovák kormányfő. Hol itt a baj? 

2022. október 18. - 18:34 | Belföld

Alig két hét múlva összevont önkormányzati választásokat tartanak Szlovákiában. Emiatt is időszerű a településeket irányító polgármesterek javadalmazásának a kérdése, hiszen néhány városvezető fizetéskor vastagabb borítékot visz haza, mint a kormány miniszterei.

Annyit keres a dunaszerdahelyi polgármester, mint a szlovák kormányfő. Hol itt a baj? 
-illusztráció- (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Az október végi választások során a polgárok arról is döntenek, hogy kik kerülnek az összesen 141 szlovákiai város élére. Ezek közül a "legfiatalabb" Naszvad, amely település 2020. január 1-jén kapott városi rangot. A legkisebb városunk meg az Ipolyságtól alig 15 km-re északnyugatra található Gyűgy (Dudince), ahol tavaly év végén 1365 lakost tartottak nyilván.

Annak ellenére, hogy a kis fürdőváros lakosainak a száma egy közepes faluét is alig éri el, a polgármestere, Dušan Strieborný tavaly összesen csaknem 52 ezer eurós bevételhez jutott annak köszönhetően, hogy ő irányítja a települést. Ez a fizetés megközelíti a szlovák kormány néhány miniszterének jövedelmét. Például Branislav Gröhling volt oktatási miniszter vagy az igazságügyért felelős korábbi kollégája, Mária Kolíková alig valamivel többet - 55 ezer eurót - tehettek zsebre 2021-ben.

Eduard Heger miniszterelnök tavaly ennél nagyjából 11 ezer euróval kapott többet, azaz összesen körülbelül 66 ezerrel lett gazdagabb. Bár ő egyike a három legmagasabb rangú közjogi tisztviselőnek, számos polgármester többet keresett a kormányfőnél.

2021-ben több mint 79 ezer euró ütötte markát Nagyszombat vezetőjének, Peter Bročkának és Richard Rybníček trencséni polgármesternek is. Besztercebányai kollégájuk, Ján Noska 77 ezer eurót keresett tavaly, a kassai Jaroslav Polaček pedig csaknem 76 ezret. Őket Matúš Vallo pozsonyi polgármester követi 75 ezer euró feletti bevétellel.

Nemcsak a megyeközpontok irányítói vannak anyagilag jól eleresztve. A HN arról ír, hogy

Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester és Poprád első embere, Anton Danko tavaly a maguk 65 ezres fizetésével felzárkóztak Heger jövedelmi szintjéhez.

Jozef Božík, a Szerdahelynél alig kisebb Partizánske irányítója csak valamivel kevesebbet, hozzávetőlegesen 59 ezer eurót kapott, ami így is több, mint a kormány nyolc miniszterének tavalyi összbevétele.

Az említett fizetések motiválóan hathatnak a polgármester-jelöltekre, de a választók nem mindegyike van arról meggyőződve, hogy ez a magasnak tűnő jövedelem helyén való - írja a lap.

Hogyan lehetséges, hogy néhány polgármester többet keres, mint azok a főhivatalnokok, miniszterek, akik az egész állam irányításáért felelősek? A hozzávetőleg 60 tagot számláló Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) társulás szerint az ilyen kérdéseket azoknak kell feltenni, akik benyújtották és elfogadták a polgármesterek fizetéséről szóló törvényt.

Ebből a jogszabályból következik, hogy az önkormányzati tisztségviselők jövedelme a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak havi átlagkeresetétől, valamint az adott település lakosainak számától függ. Az önkormányzati képviselőtestületek is befolyásolhatják a fizetések végösszegét. Ezek dönthetnek a törvényi illetmény akár 60 százalékos emeléséről is.

A hnonline-nak nyilatkozó Daniela Piršelová szerint

helytelen a polgármesterek és a miniszterek fizetésének egyszerű összehasonlítása.

Az említett önkormányzati társulás szóvivője ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy vannak kisebb városok is, ahol a polgármesterek minimálbérért vagy részmunkaidőben dolgoznak.

És azt, hogy a minisztereknek bizonyos esetekben miért van alacsonyabb fizetésük, és hogy az megfelelő mértékű-e, azt a kormányzó politikai pártok minisztereinek és képviselőinek kellene megválaszolniuk, akik törvényben határozzák meg a szabályokat. Ez az egész az egyes települések polgárainak pénzéről szól, és rajtuk múlik, hogy helyben hogyan bánnak vele - véli Piršelová.

Ján Ivančík, a Transparency International Slovakia szervezet munkatársa azt mondja, hogy ami a miniszterek és más vezetők, tisztviselők, bírák vagy polgármesterek, vagy megyefőnökök fizetése közötti aránytalanságokat illeti, ez egy olyan téma, amely már régóta jelen van Szlovákiában, és azt tágabb összefüggésben értelmezni. A Transparency már régóta felhívja a figyelmet arra, hogy a miniszterek fizetése aránytalanul alacsony egyes vezetői funkciókhoz képest.

Ivančík úgy véli, nem a polgármesterek bérének mértéke a probléma, - amit a képviselő-testület saját döntésével módosítani is tud - , hanem inkább az a gond, hogy folyamatosan halogatják az önkormányzati reformot. Rámutatott arra is, hogy

a polgármesterek nagy felelősséggel járó munkát végző személyek, akik gyakran több tíz vagy száz alkalmazottat irányítanak. Összehasonlítva egy hasonló funkcióval a versenyszférában, ez nem is olyan magas fizetés, így Ivančík.

Viktor Nižňanský önkormányzati szakértő, aki együttműködik a Szlovákiai Városok Uniójával, a bérpolitikával kapcsolatban a közelmúltban rámutatott arra, hogy ezen a területen a probléma a szubszidiaritás elvének be nem tartása, azaz hogy a kormány és a parlament beavatkozik a települések szuverenitásába. Szerinte a polgármesterek béréről szóló törvény esetében is ez a helyzet.

Röviden arról van szó, hogy a szlovák parlament egy időben úgy döntött, hogy meghatározza, hogy a települések polgárai hogyan használják fel saját forrásaikat és ebből mennyit kell fordítaniuk a közvetlenül választott tisztviselők fizetésére. Lehetőséget adott a helyi képviselőknek arra is, hogy emeljék javadalmazások mértékét. Nižňanský meggyőződése, hogy nem célszerű levezetni a polgármesterek bérét a nemzetgazdasági átlagbérből. Szerinte ez nem veszi figyelembe a valós teljesítményt és nem motivál.

A szakértő azt vallja, hogy minden munkavállalónak tudnia kell, hogy a munkájáért cserében mekkora fizetést kap és milyen feltételek mellett, és ez a polgárok által közvetlenül választott képviselőire is vonatkozik. Szerinte nem országosan érvényes törvénynek kellene ezt szabályoznia, hanem a városi tanács által jóváhagyott javadalmazási rendeletnek. Hiszen minden településnek más feltételei, lehetőségei vannak.

(A hnonline.sk cikke alapján)