Antal Ágota is letette az esküt Dunaszerdahelyen, új és régi-új arcok kerültek a bizottságokba

2019. február 19. - 14:50 | Régió

Antal Ágota több mint két évtizede független képviselő Dunaszerdahelyen, a mostani alakuló ülésen, illetve a testület decemberi, második soros ülésén sem tudott részt venni.

Antal Ágota is letette az esküt Dunaszerdahelyen, új és régi-új arcok kerültek a bizottságokba
Antal Ágota (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Emiatt csak három hónappal a választások után, a testület harmadik soros ülésén tette le az esküt. Ez pedig alkalmat adott arra is, hogy kicsit átrendezzék a testület melletti tanácsadó szervként működő szakbizottságokat is.

Herceg Andrea független képviselő tulajdonképpen Antal javára mondott le az oktatási és kulturális szakbizottságban betöltött tagságáról, amit a testület tudomásul vett. Antal Ágotát pedig az említett mellett beszavazták az egészségügyi és szociális ügyekkel foglalkozó bizottságba is.

Rajta kívül azonban további, úgymond külsős tagokról is szavaztak az egyes szakbizottságokat illetően. Bizottságonként két külső tagot lehetett javasolni, akik szavazati joggal nem rendelkeznek a bizottságon belül, csak szakemberként vesznek majd részt annak munkájában.

Négy bizottságba két-két javaslat érkezett külsős tagokra, három másikban pedig annál több, így utóbbiakról titkos szavazáson döntöttek a képviselők. A beszavazott személyek között akadnak korábbi képviselők vagy képviselő-jelöltek is, de összességében elmondható, hogy az MKP-s többségű testület jórészt a párthoz közeli személyeket választott azokban a bizottságokban, ahol a beszavazhatónál több jelölt is akadt. A korábbi ellenzékből nem szavazta be a többség például Jarábik Gabriellát, sem Sebők Pált.

Lássuk, kik mely szakbizottságok munkájában vehetnek részt a jövőben:
Pénzügy: Hegyi Gyula (korábban városi képviselő, legutóbb is MKP-s jelölt), Vangel Ferenc (az előző két ciklusban Híd-képviselő, most nem jutott be).
Környezetvédelem: Mészáros Andrea (civil aktivista, az ebadó és a kutyafuttatók terén tett már korábban javaslatokat) Ollé Lunák Monika (MKP-jelölt volt, az ollétejedi gumifeldolgozóval kapcsolatos tiltakozó akciók egyik fő arca).
Egészségügyi és szociális: Kanovits György (évtizedeken át MKP-s városi képviselő), Kósa Marian.
Kisebbségi jogi és nyelvhasználati: Patassy Sándor (legutóbb független képviselő-jelölt, pedagógus), Polák László - (a városi tévé alkalmazottja).

Ahol pedig titkos szavazással döntöttek:
Városfejlesztés: Molnár Zoltán (MKP-jelölt) - 15, Gútay Iván - 14. Nem került be: Pavlík György (gépészmérnök, a Nova jelöltje volt a választásokon) - 3, Sebők Pál (építészmérnök, előző két ciklusban független, ill. Híd-képviselő) - 3.
Oktatási és kulturális: Nagy Attila (helytörténész, a városi média alkalmazottja) - 18, Szabó Mária (tanár, MKP-jelölt volt a választásokon) - 16. Nem került be: Jarábik Gabriella (Híd-jelölt).
Ifjúsági és sport: Katona Henrietta (személyi edző, MKP-jelölt volt) - 18, Szerencsés Sándor - 16. Nem került be: Rigó Andrea (független jelölt volt a választásokon) - 3.

(parameter)